Средната заплата в София е може би два пъти по-висока от някои райони в страната. Затова, ако фиксираме минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната, то за София тя изглежда ниска, а за много части в страната ще бъде близка до средната. 

Какъв е този пазар на труда, където минималната заплата е много близка до средната? Може да се окаже, че цяла Видинска област получава предимно минималната работна заплата. Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката. 

И допълни, че дискусията е тежка, но по-реалистично е минималната да е 40% от средната и да има стремеж за повишаване на средната заплата. 

"През всяка една от годините след въвеждането на Валутния борд средната заплата у нас растеше и през всяка една от годините заплатите растяха по-бързо от инфлацията. 2022 година щеше да бъде изключение, защото си мислехме, че инфлацията е страшно висока, а заплатите неведнага я догониха.

В края на годината обаче се оказа, че инфлацията е 15,2% средногодишно, средната заплата също се е вдигнала с над 15%. Може да се каже, че това е първата година, в която средната заплата не изпревари инфлацията, а само я настигна, което не е толкова лошо". 

Василев определи като положително това, че служебното правителство не е внесло нов бюджет, защото няма значение какво е щяло да пише в него, след като вървим към поредни избори, всяка партия е можело да се състезава колко повече милиарда ще раздаде: 

"Най-разумно е в края на април - началото на май да има ново правителство, което в обозрим период да вкара нов бюджет, да го изпълнява и да носи своята отговорност... Бюджетната политика е изцяло грешна. Бих вкарал бюджет без дефицит". 

Относно влизането в еврозоната той е категоричен, че няма да има сериозно покачване на цените. 

По думите му ценовото равнище у нас е на половината от това в Западна Европа: "Не че е по-скъпо при нас, а е на половина по-евтино. Винаги може от 1000 групи стоки да се намерят, които са по-скъпи в България. България е най-евтината държава в Европа". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук