В рамките на обществения сектор има двуцифрени увеличения на работните заплати. За последното тримесечие ръстът на възнагражденията е с 14.7%. Държавата увеличи минималната работна заплата с 20 на сто на годишна база. Равнището на натрупаната инфлация е изцяло компенсирано.

Това коментира в „Събуди се” социалният министър Лазар Лазаров.

20 на сто увеличение на равнището на натрупаната инфлация е компенсирано. Бяха предприети действия в редица сектори за изравняване на заплати. Нямаме нормален редовен бюджет и по тази причина действат параметри от предходната година.

Правителството не може да не направи вариант на бюджет. Това ще се случи към края на неговия мандат. Сега основната ни задача е провеждането на честни и прозрачни избори. Ще направим бюджет, който ще отразява действащото законодателство. Ще има ръст на социалните разходи, посочи Лазаров.

Министър Лазаров уточни, че в рамките на следващия бюджет ще бъдат предприети действия тя да бъде променена. 

Правителството ще предприеме действия за цените на храните - ще осъществява контрол и ще предприеме мерки там, където е нужно. Спекулата ще е във вниманието на правителството. Трябва да се внимава с увеличаването на доходите, за да не се подхрани инфлацията, добави още социалният министър. 

По отношение на сигналът на БПС към Прокуратурата за закупени имоти в Габрово, Лазаров коментира: Държавният интерес е гарантиран, защото сме купили на по-ниски цени, а се съобразихме и с тези, които направи независим пазарен оценител.

Държавата разполага с много имоти, но нас не ни трябват какви да е. Имаме конкретни изисквания – да бъдат в центъра на населеното място, да има два вида площи. Това е проект одобрен от предходното редовно правителство и министъра на труда и социалната политика и аз го изпълнявам.

По въпроса защо не е направена обществена поръчка показва слабо познаване на законодателството. Не ме притеснява тази проверка. Това, което ме притеснява е, че политическата система дава възможност такива лица да бъдат част от най-високата сцена, именно парламента. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук