Средната минимална заплата е далеч над 850 лева, тъй като към определената основна заплата, се прибавят доплащания за прослужено време и други такива. МРЗ не трябва да се пипа до края на годината, защото и сега над 850. Към 780 лв. се добавят 12% средно за прослужено време. 8-10% е нарастването на доходите в частния сектор за 2023 г. Това каза пред Нова телевизия Васил Велев от АИКБ.

„Съотношението минимална заплата към БВП на глава от населението е най-високо. За да живеем по-добре, трябва да работим по-добре. "16% е средният ръст на разходите за труд за третото тримесечие на 2022 г.

Той е най-висок в ЕС, въпреки че базата е най-ниска. Решението за индексация на МРЗ противоречи на директивата. Работодателските организации у нас ще оспорват пред ЕК и Международната асоциация на труда. Искаме да стигнем до промяна на това решение", заяви Велев.

"Имаме покана за среща с финансовия министър и премиера в сряда и четвъртък. Имаме добър диалог с правителството. Не е време да се приемат бюджети", обясни Велев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук