Магистрала "Хемус" и скоростният път Видин - Ботевград съвсем реално могат да бъдат завършени през 2027 г. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на големите инфраструктурни проекти организирано от вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, което се излъчва на живо на страницата му във "Фейсбук".Служебният кабинет на Стефан Янев е прибрал парите за строителството на магистрала "Хемус" за участъка от пътен възел "Боаза" до разклона за Велико Търново от сметката на "Автомагистрали" в размер на 500 млн. лв.

В момента държавната фирма разполага само с 2 млн. лв. По тази причина в държавния бюджет за 2022 г. трябва да бъдат заложени 330 млн. лв., за да може да се разплаща с фирмите, стана ясно по време на обсъждането.

Общо за участъка от п.в."Боаза" до Велико Търново в края на 2018 г. правителството на ГЕРБ отпусна 1.35 млрд. лв. От тях 850 млн. лв. вече са разплатени на изпълнители. Останалите 500 млн. лв. са били върнати обратно на държавата по времето на първия служебен кабинет на Стефан Янев.

За строителството на скоростния път Видин - Ботевград е необходимо да бъдат заложени 642 млн. лв. в бюджета за 2022 г., стана ясно по време на общественото обсъждане.

Магистрала "Европа" в участъка до сръбската граница ще бъде завършена до средата на 2022 г., обещаха от АПИ. Тогава ще приключи и "терористичната атака", както я нарече Караджов, за пътуващите по направлението.

Началникът на ДНСК Лиляна Петрова обяви, че ще бъдат наложени административни наказания на изпълнителя, заради лошата организация на движение по време на строителството.