Твърденията, че 30-40% от парите за АМ „Хемус“ са се насочвали към ГЕРБ, са неверни и недоказуеми. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова.

Според нея чрез това се търси повод да се отклони вниманието от истинските проблеми като цената на газа и българското здравеопазване.

"Това е риториката на президента Румен Радев, тя е беше предизборна, а сега е време за работа", каза още Петкова.

По-рано излезе позиция на ГЕРБ, в която става ясно, че партията ще даде вътрешния министър Бойко Рашков на съд заради твърденията му, че 30-40% от парите за АМ „Хемус“ са се насочвали към ГЕРБ.

Петкова коментира и мораториума на цените на тока и парното.

„Ние сме направили това предложение с цел българските граждани да са защитени, тогава управляващото мнозинство поиска почивка и после гласуваха решението. Между нашето предложение и това, което управляващото мнозинство прие в последствие има съществена разлика.

Ние не бяхме сложили краен срок на този мораториум, като нашата цел беше да дадем възможност на експертите на правителството през това време да работят и да има възможност по всяко време, когато са готови с конкретни мерки, този мораториум да бъде отменен“, каза Петкова.

Относно информацията, че има изтекли данни от договора с азерския доставчик тя призова да се разследва от службите ни дали това е така и кой го е направил.

„Имаме информация от страна на нашите азерски партньори за това, че договорът е станал публично известен, в него съществуват клаузи, които са търговска тайна и те няма как да бъдат разпространявани и да са достояние на всички, тъй като вътре става дума за определяне цената на доставката на природния газ.

Това са търговски взаимоотношение“, добави Петкова и обясни, че изнасянето на договора е сериозен проблем, „защото може да доведе до претенции от страна на нашите партньори по договора“.