Цената на водата се очаква да се повиши от 1 януари 2023 година в половин България. Общо 14 ВиК оператора, които обслужват съответните области, предлагат услугата да скочи между 3 и 22,78 на сто.

Това предвижда доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране с проекторешения за цените на 22 водни оператора за 2023 г., публикуван на сайта на регулатора.

Увеличение се очаква в Монтана, Велико Търново, Русе, Габрово, Троян, Плевен, Стара Загора, Търговище, Варна, Силистра, Враца, Ямбол, Смолян, Пловдив. Намаление на цената ще има в Сапарева баня, Брацигово, Ловеч, Разград, Бургас, Видин, Хасково, Благоевград, като то ще е в рамките между 2 и 20,8 на сто.

Цени

Най-много, или с 22,78 на сто, ще скочи цената на водата в Смолянско. В момента тя струва 3,74 лева за кубик, а от следващата година ще стане 4,59 лв./куб. м.
ВиК-Русе е предложило следващото по размер увеличение с 14,49 на сто и цената ще скочи от 3,85 лева на 4,41 лева за кубик. В морската ни столица увеличението ще 9,34%, с което варненци ще плащат 4,97 лева/куб. м.

Най-скъпа вода в момента пият жителите на Разград - 1 куб. м там струва 5,30 лева. Дори с минималното намаление на цената от 2,09%, което се предлага, водата ще струва 5,19 лева за кубик. ВиК-Силистра обаче готви поскъпване с 4,95% и след него най-скъпа вода в страната ще пият силистренци – 5,28 лева/куб. м.

Причина

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в 5-годишните бизнес планове на операторите, като е съобразено с инфлацията и изпълнение на някои параметри. Има обаче ВиК дружества, при които е отчетено пълно неизпълнение на плановете, например във ВиК-Ловеч не са изпълнени ангажиментите за налягането във водоснабдителната мрежа, за рехабилитацията на водопроводите и за изграждането на водомерното стопанство.

Според доклада на КЕВР там цената на водата ще падне с 4,8% и от 4,20 лева от нова година ще струва до 4 лева/куб. м. 

Бизнес планът за 2022-2023 г. на „Софийска вода“ все още не е разглеждан и одобрен от КЕВР. За 2022 г. водният оператор в София не предвиждаше  поскъпване на ВиК услугите, но за 2023 г. ще има известно увеличение на цената, което ще стане ясно след внасяне и приемане на бизнес плана в КЕВР.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук