Страните от Европейския съюз се споразумяха за определяне на таван за цената на руския петрол в размер на 60 долара за барел, предава Bloomberg, като се позовава на полски дипломат.

Цената е по-висока от тази, на която Русия вече продава по-голямата част от своя суров петрол. Това е така, защото една от основните цели на мярката е да се запази потока на руския петрол към световните пазари. Но е "по-малко щедра“ от предишно предложение, което бе коригирано след натиск от страна на Полша и балтийските страни.

След дълги преговори страните успяха да осигурят допълнителни условия, целящи да накажат Москва, включително механизъм, който би позволил преразглеждане на цената на всеки два месеца. Има и план да се гарантира, че всяко нулиране на горната граница трябва да я остави на поне 5% под средните пазарни цени. Сега фокусът се насочва към реакцията на Кремъл.

Дипломатите се опитваха да намерят ниво, което да е достатъчно привлекателно за Москва, за да продължи да продава. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отбеляза, че нивото на горната граница на цените е без значение за Москва.

Рискът за петролните пазари е, че ако таванът е твърде нисък, Москва може да изпълни заплахата си да спре производството - което ще доведе до покачване на световните цени на петрола.

САЩ първи предложиха горната граница, тъй като във Вашингтон имаше опасения, че санкциите на ЕС са толкова строги, че биха прекъснали руските доставки и биха предизвикали огромен скок на световните цени на петрола. Ограничението позволява на купувачите, които се придържат към него, да имат достъп до застрахователните и транспортните услуги, които санкциите на ЕС иначе биха забранили.

След това планът на САЩ бе приет от Г-7 - като подробностите все още предстои да бъдат уточнени.

Тъй като Русия вече продава суровия си петрол с отстъпка, горната граница е по-висока от цената на водещия сорт в страната – Urals – който падна до 45,31 долара за барел тази седмица в пристанището на Балтийско море Приморск, според Argus Media, една от двете водещи компании за ценообразуване на пазара. В сряда се повиши до 48,04 долара за барел.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук