Днес влизат в сила новите цени на природния газ, като до края на деня енергийният регулатор трябва да обяви и цените на парното и топлата вода за последното тримесечие.
 
Ще се увеличи ли цената на топлото този сезон?
 
Според предварителните сметки парното тази година ще ни излезе по-скъпо с между 7 и 23%, съобщава bTV. Разпределението по градове е следното:
 
София – 16% увеличение
 
Плевен – 21% увеличение
 
Пловдив – 9% увеличение
 
Бургас – над 23% увеличение
 
Най-сериозно е увеличението на цената на парното в Бургас в сравнение с предния отоплителен сезон. В блок в бургаския комплекс „Зорница” над половината от семействата са се отказали от парното.
 
Семейство Толеви засега разчитат само на парното, но правят икономии. Съседката им вече е изчислила колко ще плаща по новите цени. „600 лв беше за цялата година сметката с топленето на водата и с парното. Сега най-много да са 700”, казва тя.
 
От дружеството обясняват, че въпреки увеличението, цената на топлоенергията в Бургас остава най-ниската в страната. „Ако примерно една гарсониера е плащала по 74-75 лв., сега с новата цена, направили сме някакви сметки, виждаме, че при същите условия цената ще е около 93-94 лв. т.е. с около 20-25 лв. ще има разлика в цената”, обясни изпълнителният директор на Топлофикация – Бургас Христин Илиев.
 
Те не очакват отлив на абонати. Дори напротив – установили са, че хора, отказали се от парното, сега отново се връщат към него. И семейство Толеви признават, че това е най-евтиният вариант за отопление.
 
Абонатите на Топлофикация-Бургас са около 26 000.
 
Експерти прогнозират, че ще има още едно увеличение в цените на природния газ след Нова година. Според тях големият проблем е, че години наред се опитва да се тушира увеличението на газа, което води до подобни шокови поскъпвания.