Когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде агенция „Фокус“.

Тези му думи бяха в отговор на омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че всяко увеличение на цената на природния газ трябва да може да бъде проверено и обосновано председателят на КЕВР заяви следното: „Бъдете уверена, че както заявителят „Булгаргаз“ ЕАД, така и експертите на КЕВР са извършили изчисления, с които вие и вашият екип може да се запознаете. Тогава, когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Ние използваме всички налични буфери, за да не позволим на българските потребители да понасят негативи“.

Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%", добави Иванов.

По думите му, независимо дали потребители са битови или бизнес потребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%. „Цената на услугата се формира не само от самата цена на природен газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13.89%“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!