Увеличенията на капитала на "Мостстрой" АД и на "Холдинг Пътища" АД вече фигурират в търговския регистър, съобщиха от двете топ дружества в бизнес империята на Васил Божков.
Общите събрания на двете пътни компании одобриха част от печалбата за миналата година да влезе в капитала чрез нови емисии - 30 240 000 нови акции с право на глас  за "Холдинг Пътища" и  4 459 760 нови акции за "Мостстрой". Номиналът на книжата е 1 лев , а с двете емисии капиталът на дружествата се вдига съответно от 432 хил. лв. до 30,67 млн. лв. и от 1,12 на 5,58 млн. лв.
Акциите на "Мостстрой" се търгуваха днес на фондовия пазар на средна цена 21,99 лв., а на "Холдинг Пътища" - на 16,99 лв.

Сред ключовите обекти, с които в "Мостстрой" се гордеят, са пътният възел "Кортина", новият мост и южният пътен възел във Велико Търново, пътният възел "Родопи" в Пловдив, корабният зимовник в Русе, бул. "Ал.Малинов" и бизнес паркът в столицата. Компанията се включи и в изграждането на софийския метрополитен чрез договор за около 5 млн. лв. с японската "Тайсей корпорейшън", а най-новото й завоевание - само от преди седмица - е контрактът с националната агенция  "Пътна инфраструктура" за  аварийни ремонтни строителни работи на АМ „Хемус" на стойност 1,225 млн. лв.
Амбициите на "Холдинг Пътища" са за лидерство на Балканите. В края на миналата година бе създадено дъщерно дружество "Външни операции и стратегии", което планира да открие представителства в Румъния, Сърбия, Черна гора, Македония и Албания.  Две компании обединяват дъщерните фирми в холдинга - "Пътно поддържане" и "Пътища и магистрали", като специализацията им е за ремонт на шосета и за изграждане на нови трасета. Отделянето на второто дружество според обясненията на председателя на УС Орлин Хаджиянков е с цел да се концентрират за усвояване на еврофондовете. /БЛИЦ