НАП съвместно с Прокуратурата започва да проверява закупени скъпи имоти, за да се види дали има декларирани доходи от собствениците им. Когато видим, че едно лице разполага и кара скъпи автомобили и същевременно няма декларирани доходи при нас, естествено е да насочим вниманието си към него, бе категоричен новият шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов след приключването на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
От другата седмица ще се проверят 40 такива имота, включително имоти, които са отдадени под наем. За наемите от НАП ще разчитат най-много на обратна връзка, тъй като наемателите не декларират наемите си.

В тези проверки ще бъдат включени и скъпи магазини и заведения, които ще бъдат проверени дали са си плащали данъците.

Предстоят и ревизии на физически лица, които отпускат големи заеми. По данни на НАП в последните 5 години под формата на заеми между физически лица са раздадени 2,7 млрд. лв., а щетите за хазната от недекларирани доходи от наем възлизат на близо 74 млн. лв. Ще бъдат ревизирани и гражданите, които са си купили на лизинг скъпи автомобили, чиито лизингови вноски значително надхвърлят месечните им доходи.

Сред мерките за подобряване на събираемостта на данъци и особено ДДС Красимир Стефанов посочи и принудителното събиране на дългове от управители и членове на управителни органи за задължения на управляваните от тях фирми.

НАП започва да изземва парични средства от касите в търговски обекти на длъжници. Това е една от мерките за повишаване на приходите в бюджета.


Шефката на НАП в Бургас Румяна Дулева не е нито отстранена, нито освободена, съобщи още Стефанов. След разговор с мен, г-жа Дулева взе решение да си подаде молба за отпуск, считано от 16 март т.г., за да могат да приключат всички проверки, които текат срещу нея в момента. По сигналите, които е внесъл Яне Янев, има възложени проверки от Инспектората на Министерство на финансите. Надявам се час по-скоро да приключат, каза Стефанов. 

Пред бюджетната парламентарна комисия Стефанов заяви, че ако не се предприемат мерки, ще има крах в приходната част на бюджета. По думите му мерките трябва да са краткосрочни и да включват гарантиране на приходите в бюджета с акцент върху ДДС.
Според новия шеф на НАП трябва да бъде гарантирано и изпълнението на задълженията на служителите на НАП. Необходими са и действия за насърчаване на доброволното изплащане на данъци и осигуровки, каза още Стефанов. По думите му трябва да бъдат създадени съвместни структури с ДАНС, МВР и Прокуратурата за физическото проследяване на високо рискови стоки, например предмет на карго внос. Трябва да бъде осъществен и физически контрол на моторните превозни средства за превоз на товари към Румъния и Гърция. Той поясни, че има сигнали за сделки с Румъния и Гърция, при които има злоупотреби с ДДС.
Протоколите от извършените проверки незабавно трябва да се изпращат в териториалните дирекции на НАП или МВР, смята още Красимир Стефанов.

По отношение на предложените от него мерки във връзка с приходната част на бюджета, той заяви, че някои от тях са стартирани, а други предстои да бъдат обсъдени с останалите институции, като има предвид МВР, ДАНС, Агенция "Митници", МФ.

Десислава Вангелова, БЛИЦ