Хората ограничиха пазаруването, което води до намаляване на оборотите и проблеми в редица сектори, пише Труд бг.


Хората трупат спестявания, а основната причина за това е несигурността. Домакинствата в еврозоната са спестили 16,9% от доходите си през първото тримесечие на годината, когато страните-членки на ЕС започнаха широко да въвеждат мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Това е абсолютен рекорд, като делът на спестяванията от получените доходи е най-голям за всички времена, съобщиха от европейската статистическа служба Евростат. За предходното тримесечие спестяванията имаха дял от 12,7%.

По отношение на инвестициите на домакинствата, които се изразяват предимно в купуване на жилища, има минимален спад до 8,7% от доходите, при 9,1% за предходното тримесечие.

Това показва, че интересът към покупката на жилища остава много висок. Но хората са свили редица други разходи и спестяват рекордни суми.

Според анализ на Европейската централна банка част от спестяванията са просто защото хората бяха ограничени да пътуват и да излизат навън. Но огромна част от спестяванията се дължат на несигурността за това какво предстои в икономиката.

Именно това спестяване обаче води до намаляване на оборотите и удря сектори, които нямат нищо общо с туризъм и пътувания.