Експерти от имотния бранш и лектори в Real Estate Business Forums 2024 – Велико Търново представиха тенденциите на имотния пазар и планираните дейности по подобряване градската среда в общината.

Срещата се проведе на 18 юни. Един от основните изводи, който се очерта по време на презентациите, е увеличеното търсене на имоти, което не може да бъде задоволено заради високите цени на част от предлаганото.

На форума стана ясно, че преобладават купувачи на възраст от 26 до 35 години, които купуват със средства от родители и кредит. Това обясни Красимира Георгиева, допълвайки, че цените на жилищата в централната част на града са в много широк диапазон в зависимост от състоянието им.

Дали са за ремонт или са напълно и модерно обзаведени. По-завишени имотни цени във Велико Търново се наблюдават в район „Център“ и „Акация“. Цените в централната част стигат до 2500 евро на кв.м. Направо удрят в земята тези в София. В „Акация“ горната граница е около 1980 евро на кв.м.

Купувачите във Велико Търново имат интерес и към крайградските райони, където цените са в много широки граници. В балканските райони цените варират между 250 – 2200 евро на кв.м.

Главният архитект на Велико Търново – арх. Николай Малаков, също беше сред лекторите на форума. Той съобщи, че се изгражда съвременна транспортна система чрез увеличаване на автопарка с електрически автобуси.

За да се превърне градът в зелена и иновативна община, се извършва цялостно градоустройствено планиране на междублоковите пространства и изграждане на паркинги. Очаква и ремонт на уличната мрежа, както и облагородяване на района в поречието на река Янтра.

Главният архитект посочи, че с грижа за чистия въздух на 5000 семейства е осигурена възможност да сменят старите си отоплителни уреди и се изгражда нов парк в района на цирковата площадка.

Всички привърженици на футбола арх. Малаков зарадва с новината, че пред завършване е нов футболен комплекс – тренировъчният терен на стадион „Ивайло“.

В началото на тази година пазарът на недвижими имоти е в равновесие и е близо до стойностите от преди Ковид кризата.

Това стана ясно от презентацията на д-р Мирослав Владимиров – преподавател в Икономически университет – Варна. По време на срещата той показа данни за цялата страна и говори за тенденциите на пазара на имоти между оптимизма и реализма.

Владимиров очерта, че доходите на домакинствата за 3 години сумарно изпреварват ръста на цените на жилищата с 6,1%. През последните 2 години броят на ипотечните кредити растат по-бързо, отколкото броят на депозитите.