Азиатските акции и валути поевтиняват днес, след като жертвите на новия вирус се увеличиха в Китай, а броят на случаите на заразени по света нарасна.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл призна вчера, че има рискове от забавяне на темпа на растеж на втората най-голяма икономика в света, но каза, че е прекалено рано да се определи какъв ще е ефектът върху САЩ.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 1.7%, до близо 7-седмично дъно, и вече отчита понижение в шеста поредна сесия.

Японският Nikkei се понижи с 2%. Хонконгският Hang Seng изгуби 1.7% и вече бележи спад от над 8% за последите 10 дни, откакто разпространението на заразата разбуни пазарите.

 

В първата си сесия след почивката заради Китайската нова година тайванският основен индекс TWII падна с 4.9%, което - ако се запази, ще бъде най-големият еднодневен спад от 15 месеца. Тайванският долар се обезцени с половин процентен пункт, до най-ниското си ниво от началото на годината.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации, която се понижава, когато цените на книжата нарастват, падна до тримесечно дъно от 1.5600%.

От Китай обявиха днес, че общият брой на смъртните случаи вследствие на коронавируса в страната се е повишил до 170, а броят на заразените пациенти е 7 711.

Случаи на заразени бяха обявени най-малко в 15 други държави, както и във всяка провинция на Китай. Шведската компания IKEA обяви днес, че временно е затворила всички свои магазини в Китай заради вируса.

“Само за дни коронавирусът разбърка картите и Фед вече не се чувства толкова комфортно по отношение на политиката си,” казва пред Ройтерс Алън Рускин, старши анализатор в Deutsche Bank.

“Фед, както и всички останали, трудно ще определи мащабите на сътресението, което ще дойде от Китай.”

Икономисти от J.P. Morgan заявиха днес, че евентуално голямо икономическо сътресение през настоящото тримесечие би могло да свали икономическия растеж на Китай от предварително очакваните 6.3% до 4.9% и в крайна сметка да бъде отчетен ръст от 5.6% на годишна база. Вчерашната прогноза на икономисти от ING беше сходна.

“Случилото се с вируса САРС през 2003 г. предполага, че сътресението може да доведе до по-голям ефект върху икономическата дейност, тъй като страхът може да ограничи мобилността на хората,” казват анализаторите на J.P. Morgan.

“Пренасянето на ефекта от Китай към останалата част от света изглежда е много по-голямо, в сравнение със САРС,” добавят те, посочвайки, че делът на Китай от световната икономика е нараснал повече от три пъти оттогава.

Световната здравна организация (СЗО) днес ще проведе среща, за да реши дали да обяви извънредно положение заради коронавируса.

Днес инвеститорите търсят безопасността на активите убежища. Златото продължи ръста си от вчера и поскъпва с 0.2%, до 1 579.45 долара за тройунция.

Цените на петрола, които са барометър за очаквания ефект от вируса върху световната икономика, възобновиха понижението си.


Щатският лек суров петрол и петролът от сорта брент поевтиняха с по един процентен пункт, като брентът за последно се търгуваше на цена от 59.21 долара за барел.

Китайският юан, който се стабилизира вчера, отново поевтинява, губейки 0.2%, до 6.9871 спрямо долара.

Австралийският долар, новозеландският долар и южнокорейският вон също записаха понижения, докато считаните за валути убежища японска йена и швейцарски франк запазват позиции.

Пазарните нагласи продължиха ръста при щатските държавни облигации, който започна, след като председателят на Фед Пауъл даде индикации, че инфлацията е прекалено ниска.

Централна банка “не е доволна от инфлацията, която е под 2% и това не е таван,” казва Пауъл.

Тази забележка беше интерпретирана като подготвяне на сцената за понижение на лихвите, като според пазарите шансът това да се случи през март е 10%.