"Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри измененията в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на няколко страни-членки, сред които и България. Очаква се страната ни да получи второто плащане от около 700 млн. евро в  края на януари или началото на февруари", съобщи министърът на финансите Асен Василев.

"Приетите днес промени са чисто технически", каза министър Василев, който уточни:

"Това, което мина днес, беше само техническата корекция по размерите на проектите и някои проекти отпаднаха от плана поради намаляването на общата сума за България. Реалната промяна в плана предстои да бъде дискутирана с Комисията и тя най вероятно ще бъде приета януари или февруари".

Причината за забавянето на плащанията министър Василев обясни така:

"Вие знаете, че го очаквахме към края на декември, но имахме един месец забавяне от ветото на президента Радев. А сега в дискусията с Комисията по приемането на всичките условия имаме 2-3 неща, които парламентът трябва да отработи".

"Все още има няколко стъпки, които трябва да бъдат извършени, за да получим средствата", каза финансовият министър и поясни:

"Едното е свързано с антикорупционната комисия, правилата за избор на състав, което всъщност е последната стъпка, за да имаме антикорупционна комисия. И всъщност тази стъпка мисля, че трябваше да се случин ноември месец след местните избори.

В момента с Конституцията се забави и доколкото знам, след приемането на Конституцията ще бъдат направени и правилата за избор.

Другото е свързано с Пътната карта, която беше приета от парламента, но знаете, че тече все още между Министерството на енергетиката и синдикатите дискусия, за да бъде финализирана и представена във финален вариант на Комисията.

Това са двете основни неща. Има и някои други по-дребни технически неща - Законът за личния фалит не беше приет и мисля, че има една корекция, която трябва да направим в Закона за подаването на сигнали".

БЛИЦ припомня, че Василев, който е в Брюксел, съобщи и страхотна финансова новина за най-бедните песнионери.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук