Поне 100 лева на човек отгоре трябва да извадим спрямо миналата година, ако искаме да посрещнем 2024 г. в някоя съседна държава. Това показва проучване в предложенията на туроператорите.

При това става въпрос за най-тънките оферти с пътуване с автобус. За три нощувки в Сърбия и Турция трябва да приготвим минимум 600 лв., ако сме избрали този начин на транспорт. Ако искаме да пътуваме със самолет за Турция, числото е същото, само че в евро.

Поскъпването на пакетите за Нова година е средно с 15-20 процента, каза Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитиран от "Телеграф".

Увеличението е за всички видове дестинации - близки, средни и дълги. То се дължи не само на поскъпването на самолетните билети, но и на вдигането на цените на всички включени в пакета туристически услуги.

Цени

По-високите цени обаче не са спрели българина да пътува вероятно заради изпреварващия ръст на доходите над инфлацията. Чартърните полети се увеличават, а поради липса на достатъчно самолети туроператорите са започнали да букват места и по редовни линии.

Обикновено за новогодишните празници има два-три чартъра със средно по 160 места. За тази година още не е ясно колко ще са, защото записванията тепърва се правят.

По думите на Горанова две са новите тенденции. Има все повече оферти за екзотични дестинации заради повишения интерес. Много желани са Бали, Мавриций и Малдивите за тези, които могат да си го позволят. Продължава търсенето на ваканции и за Занзибар, който обаче вече не е такъв хит, както по време на COVID. Причината - като всеки друг турист по света и българинът иска да пробва нови места. Повечето хора, които обичат екзотични пътувания, вече са били в Занзибар и сега търсят вече друга дестинация, обясни Горанова.

Лукс

Ако искаме да отидем на екзотична ваканция, трябва да си приготвим минимум 4000 лева. Горна граница няма. Цените варират в широк диапазон в зависимост от това в какъв лукс искаме да бъдем и от самата дестинация.

Друга нова тенденция е, че все повече се търсят круизи за посрещане на Нова година. Там цените също не са по джоба на всеки. Сред предложенията, които могат да се видят в интернет, е за круиз до Южна Африка. 13 нощувки в каюта с прозорец струват 1800 евро, а в каюта с балкон 2400 евро.

Бюджетната алтернатива на круиза е посрещане на Нова година на борда на яхта в Истанбул. 2 нощувки със закуски и транспорт излизат само 250 лв. Отделно се плащат още 200 лева за празнична новогодишна вечеря с неограничена консумация на напитки и програма с български DJ.

Велинград по-скъп от Испания

Родни хотели също пуснаха оферти за ЧНГ. От тях става ясно, че посрещането на 2024 г. в петзвезден лукс в СПА столицата на Балканите ще ни излезе горе-долу толкова, колкото да посетим Испания. А в някои случаи и по-скъпо.

7 нощувки в четиризвезден хотел в Андалусия ще ни излязат 1500-1800 лева на човек, като в цената е включен и самолетният билет.

В същото време офертите а петзвезден СПА хотел във Велинград тръгват от 1600 лева за три нощувки в студио за двама с включени само закуски. При това цената е с 30 процента намаление, което важи до края на август.

С туроператор е по-сигурно

Пътуването с туроператор е по-сигурно, отколкото ако си организираме ваканцията сами, посочи Димитрина Горанова. Това е така, защото ако воаяжът пропадне, по Закона за туризма туроператорите са длъжни да върнат парите на клиента. Горанова даде пример със случай от миналата Нова година.

Тогава имало авиокомпания, отменила редовни полети месец преди датата на пътуването. Организираните групи туристи си получили парите за предплатения пакет, тъй като туроператорът е длъжен да възстанови сумите, независимо от начислените от хотелите неустойки. В случаи като този индивидуалните туристи гърмят с платените за настаняване пари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук