Хотели изнудват родители с деца да плащат по-скъпо за нощувка. Това установила проверка на „Телеграф“ по сигнал на наши читатели. С около 100 лева отгоре излиза престоят в част от местата за настаняване, ако с възрастните има хлапе.

Въпреки че в повечето хотели деца до определена възраст минават уж безплатно, при опит за резервация на стандартна двойна стая се оказва, че такава опция няма. Така семействата са принудени да наемат по-скъпа делукс стая.

Това се е случило с Ваня Петкова. Тя сподели, че е направила опит да си запази стая за двама възрастни с две деца – на 8 години и на 8 месеца, в един от хубавите хотели във Велинград. От рецепцията обаче й обяснили, че  ще трябва да запазят делукс стая, щом са с деца. Така реално цената излиза със 100 лева отгоре на вечер. Жената се отказала и запазила стая в друг хотел, отново във Велинград. 

Цени

Проверка на „Телеграф“ в платформите за резервации показала, че наемането на двойна стая в хотел в Казанлък за две нощувки за двама възрастни струва 673 лева. В случай обаче, че семейството е с бебе на годинка, въпреки политиката на хотела да настанява деца до 2 г. безплатно, сумата скача необяснимо на 708 лева.

Ако пък се заложи, че малчуганът е на 10 години, цената на същата стая удря 825 лева.  В друг хотел сумата за двама възрастни за стая с размери 32 кв. е 689 лева за две нощувки, но ако има и дете, стаята не се предлага. Възможно е настаняване в друга, която е с 2 квадрата по-голяма, но сумата набъбва с повече от стотачка на 798 лева. В случай че семейството е с две деца пък, сметката за престоя минава 1000 лева.

Казуси

Жени Чипилева, която е против тази практика в хотелите, сподели, че с три деца е много трудно да открият хотел, където да ги настанят заедно. „Последният ни казус беше със студио, което и преди сме наемали, докато аз бях бременна и ни събраха там с две деца“, разказва Чипилева.

„Тогава едното беше на 1 година, а другото на 4 г. Запазихме студиото, в което освен спалня имаше и диван, където спеше по-голямото ми дете, а на леглото заедно със съпруга ми се събрахме с по-малкото. Тъй като мястото ни хареса, решихме и тази година да запазим същото студио, но вече семейството ни се увеличи с още едно дете.

По наша преценка помещението беше абсолютно достатъчно, за да сложим и една кошара, която е около 90 см, но от хотелът ни отказаха да ни предоставят това студио. Вместо него ни предложиха апартамент, който обаче беше на двойно по-висока цена. Практиката в родните хотели е да се доплаща за деца над 2 години, но се оказва, че дори новородените се таксуват по един или друг начин“, възмущава се Жени.

Причини

Семейства, които са се сблъсквали с подобни казуси, смятат, че това е начин да отблъснат гостите с деца, без да го обявяват изрично. Освен това настаняването на семейство в две различни стаи заради наличие на малки деца е абсурдно.

Имало е случаи, в които родители са изправени пред избора да спят в отделни стаи по време на почивката си, защото от хотела отказват да ги настанят в една с двете им деца. 

В една от публикациите е описана ситуация на семейство с едно дете на четири години, което е направило резервация за края на февруари. Сумата за две нощувки е била 754 лева. Дамата е изключително доволна от стаите, от персонала, храната и басейните.

Впоследствие решават отново да резервират за началото на април, като броят на нощувките и на хората е същият, но от хотела вече й искат 1120 лева. Дамата се възмутила и попитала каква е причината за това увеличение, а от хотела й отговорили, че имат нова политика и гости с деца на възраст над 2 г. ги настаняват само във висок клас помещения.

Взимат 10 евро на час за ранно настаняване

Такса в размер на 10 евро на час взимат някои хотели за ранно настаняване. С нея се таксуват само гости, които пристигат в часовете между 10 и 14 часа. Така, ако се налага, трябва да доплатят общо 40 евро.

В случай че гостът иска да се настани преди 10 часа, хотелът взима цената за нощувка. Масово местата за настаняване канят туристи след 14 часа, а има и такива, които не приемат преди 15 часа. Освобождаването на стаите пък е до 12 часа, а на места и до 11 часа.

Почивката с домашен любимец по-изгодна, отколкото с бебе

Между 20 и 50 лева струва нощувката в хотел за домашния любимец, а за бебе стана ясно, че трябва да се доплати минимум 100 лева, показа проучване в няколко хотела.

Изискването е домашният любимец да е до 5 килограма. Също така трябва задължително в общите пространства да се носи на ръце или в чанта. От хотелите оправдават таксата с почистване и дезинфекция на стаите, в които са пребивавали животни. В информацията за допускане на домашни любимци също така изрично е записано, че не трябва да вдигат шум.

Веселин Налбантов: Това е нелоялно

Ако някой хотел изнудва родители да плащат по-скъпо за нощувка на децата, това е нелоялно поведение. Това съобщи за „Телеграф“ заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

В такъв случай препоръчвам на гостите да се отпишат от престоя, допълни той. По думите му това не е масова практика и който я прилага, е некоректен. Това е антиреклама, категоричен беше Налбантов. Той подчерта, че ако турист се натъкне на подобна практика, има пълното право да се откаже и трябва да го направи.

Налбантов уточни, че обикновено практиката е първото дете да се настанява безплатно, а второто – с 50% намаление. Всеки хотел си има своя политика и има различни отстъпки за малчугани.

Справка на „Телеграф“ показала, че някои хотели предоставят безплатно бебешка кошара и столче за хранене в стаята, а други обявяват тарифи от по 5 лв. за тези добавки. Обикновено има и намаление за допълнително легло на възрастен, което в повечето случаи е с 20% по-евтино от редовната цена на човек.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук