"Преди 40-50 години не бяхме толкова чувствителни по отношение на опазването на природата. Построихме неща, които сега бихме направили различно", това заяви Н. Пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария у нас. 

"Вече не искаме да строим големи сгради в планината. Хората, които отиват на ски ваканция нямат желание да попаднат отново в градска среда. Имат си я през цялата година и искат да прекарат почивката си в защитено място с чист въздух, в малки планински вили. Нагласите се промениха и затова мисля, че сега в България това е най-ценното – съхранената природа", допълни тя.

"Именно девствената природа, богатото биоразнообразие, които не се срещат другаде, привличат чуждестранните туристи. Това е предимството ви пред останалите туристически дестинации", заключи Коен.

Очевидно швейцарският посланик започна твърде усилено да се меси във вътрешните работи на България и да оказва грубо влияние над икономическите и бизнес процеси в страната. Допустима ли е безпардонната и намеса в екологичните въпроси у нас?

Припомняме, че преди броени дни в Отворено писмо до управляващите и медиите редица сдружения и екоорганизации, алармираха за нагло вмешателство на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за дивата природа във вътрешните работи на държавата.

„Сега на прицел на швейцарците и техните партньори от коалицията „За да остане природа в България“, са промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите. Целта на „зелените“ е да провалят законопроекта, защото той ще даде възможност да се докаже, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила“, се казва в отвореното писмо.

Ето и цялото писмо:

До
г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България
г-н Сотир Цацаров, Главен прокурор на Република България
г-жа Екатерина Захариева, министър на външните работи
ОТВОРЕНО ПИСМО
Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми г-н Цацаров,
Уважаема г-жо Захариева,

Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за дивата природа във вътрешните работи на страната.
Сега на прицел на швейцарците и техните партньори от коалицията „За да остане природа в България“, са промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите. Целта на „зелените“ е да провалят законопроекта, защото той ще даде възможност да се докаже, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила. Тези правила се основават на реално разпространение на растителни и животински видове, потвърдено с данни от теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона.
За разлика от европейската практика, у нас зоните в Натура 2000 са определяни от „зелените“ неправителствени организации в периода 2005-2007 година. За тази дейност те са получили 9 милиона лева. Въпреки получената огромна сума, за да инкасират максимална печалба, „еколозите“ са подменили европейската методология, като не е спазено основно изискване, като освен с екологични, да се съобразят с културни, социални и икономически фактори. Не е направена и задължителната публична информационна кампания.

„Зелените“ са работили по прогнозни данни. тоест по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства. Поради подменената методология, Натура 2000 в България достига до 34% от територията на страната. По официални данни на Европейската комисия Натура 2000 във Великобритания е 8,6 %, Дания- 8,4%, Латвия-11,5 %, Литва-12,4, Белгия-12,7 %, Франция-12,9 %, Швеция- 13,4 %, Холандия-13,3 %, Малта-13,3 %, Чехия- 14,1%, Австрия- 15,4 %, Германия-15,5 %, Естония-17,7, Италия- 19%.

У нас защитените зони са толкова раздути, защото всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства, за наличието на различните видове в зоните на Натура 2000. Разказите, предположенията и теоретичните модели, които са използвали „зелените“, не са научни факти. Заради тази измама и манипулиране на данни, винаги срещу държавата ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена на базата на научни данни, а чрез фалшификации.

Противопоставянето на „еколозите“ на промените в Закона за биологичното разнообразие, е за да се скрият фактите, че за нито една зона, вкарана от тях в Натура 2000, няма официални протоколи, доказващи проучвания на терен (на място).

Причината за притеснението на „зелените“ от приемането на промените в Закона за биологичното разнообразие, е че ще трябва да представят данни за теренните си проучвания, а такива те нямат - прибрали са парите, фалшифицирали са резултатите и не са свършили работа. Оказва се, че Натура 2000 в България е едно огромно престъпление.

В същото време промените се подкрепят от голямата част от научната общност, безспорни авторитети в областта на биоразнообразието като проф. Димитър Пеев, проф. Александър Александров, браншови, неправителствени организации и синдикати.

С промените в Закона за биологичното разнообразие МОСВ иска да вкара ред, за да се види на базата на какви научни данни в дадена зона са посочени ценни растителни или животински видове. И тази информация да бъде общодостъпна онлайн, за да може да се ползва от всички – държава, общини, бизнес, граждани, а не да стои скрита в чекмеджетата на „зелените“, те да търгуват с нея и да водят безкрайни съдебни рекетьорски дела.

Настояваме Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие, предложени от МОСВ – с тяхното приемане ще спрат престъпните схеми, чрез които швейцарската офшорка WWF и „еколозите“ изсмукват пари от националния и европейския бюджет.

Същевременно настояваме Главна прокуратура да започне проверка на клона на WWF в България и всички свързани с нея лица и организации.
Призоваваме и МВнР да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и дейността на чуждите неправителствени организации, работещи в Република България, и тези български, които се финансират от чужбина, и по донорски програми на чужди организации, действащи на територията на страната.

Досега управлението на Натура 2000 представлява единствено забрани, рестрикции и превръщането на над 34% от територията на страната в пущинак. Това води до обезлюдяването на огромни територии и населени места с цели села и градове, като само през последните години над 400 000 българи са напуснали страната. Това са предимно млади и активни хора.

Разчитаме, че най-накрая институциите в България, начело с Министерския съвет, ще вземат да си свършат работата и ще прекратят рекета на „зелените“ неправителствени организации, върху държавата, общините, бизнеса и хората.

С уважение:
1. Сдружение "Зелена Кресна"
2. Съюз "Интелигентна България"
3.Български-ловно рибарски съюз
4.Сдружение "Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле"
5.Балкански център за устойчивост и екоинженеринг
6.Сдружение "Клъстър зелен транспорт"
7.Национална асоциация "Българско Черноморие"
8. Национално гражданско сдружение „Природата за хората“
9.Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“
10. Коалиция „За да останат хора в България“
11. Зелен алианс