Депутатите одобриха обещаното увеличение на заплатите на полицаите с 15 на сто от догодина. Това стана ясно по време на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Текстовете бяха подкрепени с 84 гласа „ЗА“ и 40 гласа „против“.

За увеличението е предвидено по бюджета на Министерство на вътрешните работи да постъпят допълнително още 77.5 млн. лв. От допълнителните средства 47.6 млн. лв. ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10.9 млн. лв. ще са за защита на границите, а допълнителни 13.2 млн. лв. се заделят за пожарна безопасност.

За управлението и развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5.6 млн. лв.

От БСП предложиха увеличението на заплатите да е с 30%, каквото е и искането на служителите на МВР. „Тези хора се грижат за вашия комфорт, увеличете заплатите им с 30%, всяка година увеличаваме този бюджет и не е вижда нищо насреща. Давате пари, които не се виждат“, каза Иван Иванов от БСП. Идеята обаче бе отхвърлена.

Рамката на държавния бюджет за 2021 г. също бе приета на второ четене. Народните представители одобриха заложените текстове с 94 гласа „за“, 69 се обявиха „против“ и без въздържали се.

С приетите изменения се предвижда догодина приходите, помощите и даренията в хазната да са малко над 27 млрд. лв., а разходите да се равняват на 15.8 млрд. лв. Бюджетното салдо ще бъде отрицателно в размер от 5.4 млрд. лв.

От БСП излязоха с декларация и призив да се спре гласуването на бюджета. "Българите имат нужда от подкрепа и всеки трябва да почувства грижата на държавата", каза председателят на БСП Корления Нинова. От ГЕРБ обаче контрираха, че по дневния ред на парламента няма как да се правят декларации. "Няма как да допуснем втори път да се прави декларация по дневния ред", каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Обсъждането и гласуването на парите на държавата за 2021 г. продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!