Земеделците прекратяват протеста си. До това се стигна, след като правителството изпрати меморандум на бранша, който те одобриха.

„Протестът имаше пет искания, по четири от които ние постигнахме консенсус”, посочи Илия Проданов. Той е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от лидерите на протеста.

По думите му разбирателство между власт и протестиращи за вноса от Украйна е постигнато по отношение на слънчогледа. „За другите култури ще се предприемат забрани и лицензионни режими, ако вносът от Украйна надвишава 10% от общия внос в България. Говорим за мед, сухо мляко, нерафинирано олио”, каза още Проданов пред Нова телевизия. 

Оранжерийният производител Атанаска Бялкова обяви защо не подкрепя протеста на зърнопроизводителите и подписания меморандум с правителството.

"Да, не подкрепям протестите на зърнопроизводителите. Нашият бранш ще се раздели на две точно заради това. Не ми харесва, от 17 години политиката е сбъркана, още от тройната коалиция, отпреди присъединителните мерки. Когато България се присъедини към Европа, още оттогава парите от Европа се насочиха основно към зърнопроизводители", каза тя.

"17 години аз се занимавам с оранжерийно производство, нямате си на представа колко нерви и колко адреналин съм изхабила, да се занимавам с министри, със заместник-министри. Основният проблем е с пазарите, значи винаги сме били подкопавани.

От началото беше от Гърция, в момента ние сме третата страна в света, която внася домати от Турция. Български домат няма и когато хората се чудят защо е скъп доматът или краставицата, това е защото ние нямаме собствено производство", добави Бялкова.

"Ако зависи от мен, във вчерашния меморандум трябваше да има по-голямо подпомагане за оранжерийното производство, защото при нас разходите са в пъти, пъти от зърнопроизводителите и досега всичките тия правителства, които са били, са ни игнорирали. Трябват ни газ, торове, електричество, затова в един момент краставицата беше 7 лева.

Другата причина е, че няма достатъчно краставица в България, тъй като вносът вече определя каква е цената, а не, ние, оранжерийните производители между нас, както беше", каза още Атанаска Бялкова.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук