Захарта на едро скочи с 27 ст, а масовият кашкавал „Витоша” - с почти половин лев за година спрямо първата седмица на миналия февруари, пише "Монитор", позовавайки се на данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Сега минималната цена по тържищата на захарта е 1,29 лв./кг, срещу 1,12 лв. преди 12 месеца. Най-голямо покачване на захарта в страната на годишна база е отчетено в Бургас - от само едно левче на 1,65 лв./кг, като така морският град става номер едно по най-висока цена на продукта в страната.

С 20 и повече стотинки е скокът на минималните цени на захарта още в Плевен (1,20 лв./кг), Добрич (1,16 лв./кг), Кърджали (1,27 лв./кг) и Ямбол (1,27 лв./кг. В София най-ниската стойност на борсата е само с 10 ст. по-висока и достигна 1,20 лв./кг. В Ловеч пък е отчетено понижение от 15 ст. до 1,45 лв., сочи статистиката.

Минималната цена на кашкавал „Витоша” на годишна база отчита ръст в рамките на 45 ст. от 10,13 лв./кг на 10,58 лв. Най-големият скок с 3,80 лв./кг – от 7,80 на 11,60 е отчетен в София. На второ място по поскъпване се нарежда Плевен, където миналата година млечният продукт се е предлагал на едро по минимум 7 лв./кг, а сега достига 10,50.

С най-висока цена обаче в края на последната седмица на масовия кашкавал е Хасково с ниво от 12,40 лв./кг, като спрямо началото на миналия февруари поскъпването е с 1,30 лв. на кило. Сега с цени от и над 12 лв./кг на едро са още Враца - 12,10 лв./кг и скок за година от 2 кинта, Смолян - 12,00 лв./кг и ръст от левче, Хасково – 12,40 лв./кг и поскъпване от 1,30 лв./кг.

При кравето сирене не се забелязват на годишна база толкова големи поскъпвания. Общо за страната ръстът е 34 ст. Най-голямото нарастване в рамките на 1,30 лв./кг на минималната цена едро от 5,30 на 5,60 е регистрирана в Плевен.

Най-високата цена едро от 7 лв./кг бе отчетена в петък в София, като на годишна база скокът е с 1,20 лв./кг. Поскъпване над левче от 5,82 на 6,84 лв./кг е постигнато във Враца.

Спрямо миналия февруари ръст на цената на едро от 40 ст. от 2,40 на 2,80 лв./кг или 16,67% отчитат от ДКСБТ за продукта сирене с растителни добавки.
 
За година зрелият фасул поскъпна с още 27 ст. на едро и достигна 3,60 лв. Най-скъпо по 3,80 лв./кг традиционното вариво се предлагаше през миналата седмица на борсите в София, Благоевград и Монтана.

В главния град на Пиринска Македония спрямо миналия февруари поскъпването на фасула е 60 ст., а в Монтана - 40 ст. Най-евтино по 2,60 лв. се предлага фасулът в Стара Загора като на годишна база дори е отчетено поевтиняване на едро с 0,60 лв./кг.