Холандска неправителствена организация призовава цената на месото да бъде повишена, тъй като стойността й в магазините не отразява реалното отражение върху околната среда, свързано с производството.

Вчера евродепутати от Зелените и от групата на социалистите и демократите подкрепиха изводите в доклада на събитие в ЕП и призоваха за нов модел на ценообразуване, който да бъде включен в европейската Зелена сделка и в новата хранителна политика на ЕС.

Цената на месото трябва да бъде повишена с 47 евроцента за 100 гр. телешко, с 36 евроцента за свинското и със 17 евроцента за 100 гр. пилешко, за да отрази реалната стойност за околната среда при производството му, изчислява консултантската организация CE Delft.

Въвеждането на налог върху месото в полза на благосъстоянието на животните и заради опасенията за околната среда вече се дискутира в Германия и в Нидерландия, а като цяло повишаването на цената на месото се обсъжда и в други страни членки на ЕС.