Заради нов закон, който влиза в сила от днес, в Гърция се увеличават цените на горивата, кафето и цигарите. Повече ще струват дори и електронните цигари, съобщава "Български новини".

Ще станат по-скъпи сметките за стационарните телефони и за интернет. Най-голямо е поскъпването на кафето – до 25%, като 1 кг вече ще струва с 2 до 3 евро повече. Горивата ще се продават с 3 до 8 евроцента по-скъпо – съответно за литър бензин и литър дизел.

Цените на тютюневите изделия се увеличават с повече от 13 евро на килограм (една кутия цигари става с над 20% по-скъпа), а течностите за електронни цигари ще поскъпнат с 10%. Новата такса за стационарните телефони е с 5% по-голяма. Увеличава се и специалният данък за консумация на бира, а отпада намалението от 50% на данъка върху алкохолните напитки в южните гръцки острови като Сирос, Тасос, Андрос, Тинос.

Променя се и данъчният режим за островите, които досега се ползваха с ред облекчения. И все пак – не за всички острови, след като малко преди Нова година гръцкият парламент гласува отлагане с една година увеличаването на ДДС за Хиос, Лесбос, Самос, Самотраки и Додеканезите и той остава 17%. За останалите острови от днес ДДС е вдигнат с 30% и вече ще е 24%.