Работниците няма да бъдат длъжни да отговарят на телефонно обаждане от страна на шефа след края на работното време и през уикендите.

Това гласят предложения на депутати от ГЕРБ-СДС, направени между първо и второ четене на промени в Кодекса на труда.

Във внесените от Министерски съвет в парламента промени в Кодекса на труда е предложено да бъде въведено правилото на изключване от работодателя, но то да важи само за хора, които работят от дома си, а не и за тези в офисите.

Това предизвика редица критики от работещите на заплата. Предложените от депутатите текстове предвиждат равни права на хората да не вдигат телефона на шефа извън работно време, независимо дали работят в офиса или от дома си.

Правото на изключване ще важи не само за телефонни обаждания, а и за съобщения по мейла и всички приложения за електронна комуникация.

Но в индивидуалния или колективния трудов договор ще може да бъдат договорени услови, при които правилото на изключване от работа няма да важи.

Предложените от Министерски съвет промени целят да бъде ограничена отговорността на работодателя при злополуки по време на работа от къщи. Предложението на правителството предвижда в самия трудов договор да бъде записано конкретно място, от което ще работи човекът, когато не е в офиса.

Това би ограничило свободата на дистанционно работещите хора да избират мястото, от което да се трудят. С промени между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда депутат от ППДБ предлага предложените от правителството ограничения малко да бъдат смекчени.

 

Предложението е в трудовия договор да не бъде записвано конкретно място при дистанционна работа. Но работникът ще трябва да уведоми работодателя откъде ще работи, а ако иска мястото на работа да бъде променено, ще трябва да иска одобрение от страна на шефа.

 

За по-голямо улеснение е посочено, че комуникацията откъде ще работи служителят може да става на хартия или електронно, без да е необходим електронен подпис. А ако човек смени мястото, от което работи, без да получи съгласие от шефа, работодателят няма да носи отговорност при трудови злополуки.

 

Проектът на Министерския съвет предвижда работникът, който работи от разстояние, да бъде задължен да предоставя на работодателя писмена информация за характеристиките на работното си място.

Без да е ясно какви са тези характеристики - дали ще включват само площ на помещението или и други параметри като налична светлина, начин на отопление и поддържана температура.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук