Президентът Румен Радев призова Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ да признае постигнатото от България за изпълнение на критериите за членство. Това съобщиха от администрацията на президента.

По-рано през деня президентът Румен Радев се срещна с генералния секретар на Организацията Анхел Гурия в Париж. Той посочи, че страната ни е член на Европейския съюз от десет години, отговаря на критериите за членство и е част от всички работни органи на ОИСР.

"Кандидатурата на България за членство се подкрепя и от всички 22 държави-членки на ЕС, които участват и в ОИСР", заяви Румен Радев. Той добави, че въпреки че не е член на Организацията, България спазва и работи за утвърждаването на определените от нея международни стандарти в търговията.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия потвърди готовността на организацията за засилено сътрудничество с България по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той открои образованието, здравеопазването и други сфери, в които може да бъде задълбочено двустранното партньорство с България.

Припомняме, централата на Организация за икономическо сътрудничество и развитие е в Париж. В организацията членуват 35 страни, от които 22 са от ЕС.

През 2016 г. беше приета Латвия, а Литва в момента финализира процеса по кандидатстването си. Чехия, Унгария, Полша и Словакия се членове на ОИСР от 20 години. Естония и Словения се присъединиха през 2010 г. Единствените страни от ЕС, които все още са извън организацията, са България, Румъния и Хърватия, Кипър и Малта.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!