„България закъсня с десетилетие да влезе в Еврозоната заради „моткане“ – това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Той изтъкна, че България може да бъде приета в Клуба на богатите още на 1 януари 2024. За 20 години Василев не е чул да има някаква кампания за приемането на еврото. 

„Имаше съвсем кратки периоди, в които правителството на Бойко Борисов е говорило за ползите от приемането на еврото“, заяви Николай Василев в сутрешния блок на bTV.

По отношение на високата инфлация у нас Василев добави, че държавата е с най-добрите икономически показатели в своята история от хан Аспарух досега

Няма никакви кризи - в България няма война, няма рецесия, няма пандемия, няма бежанска вълна от Югоизток, няма нашествие на извънземни. Защо в тези златни години политиците искат да има много проценти дефицит?“, недоумява бившият вицепремиер.

Той няма упреци към служебния финансов министър Росица Велкова. 

Ако нямаме редовни правителства, ситуацията ще става по-лоша. Ако отново ще влезем в избори, които отново ще родят нищо - ползва от това няма“, обясни Василев. 

Той не вижда проблем със стария бюджет, но „животът показва, че служебното правителство не може да има дългосрочни стратегии и нямат визия за нито един сектор на държавата“. 

Нацията има големи проблеми, с които никой не се занимава“, посочи Николай Василев.

По думите му за никакво замразяване на доходите не може да се говори. 

„Всяка година средни, минимални доходи и пенсии се качват, а думите като замразяване нямат никакво основание. Бих забранил две думи - едната е дефицит, а другата актуализация“, изтъкна Николай Василев.

Той добави, че 50% инфлацията е привнесена, а другите 50% е заради помпането на доходите, което води до по-голяма инфлация

Таван на надценката няма да проработи, което ще доведе до дефицити и черен пазар“, смята Василев.

Той не знае какво значи спекула в България при положение, че няма такава. Василев е против и вдигането на данъците. 

„Сега идеята е да се накажат всички фирми. Бизнесът не протестираше срещу погрешната политика, но бе въпрос на време да му се вдигнат данъците“, отбеляза Василев, който би предложил 5% ДДС на международния туризъм.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук