Азиатските акции отстъпиха от осеммесечните си върхове днес, след като Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за растежа на световната икономика и ескалацията на напрежението между САЩ и Европа относно търговските мита.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.3% ден, след като достигна най-високото си ниво от 1 август.

Индексът Shanghai Composite пада с 0.55%, докато Nikkei изгуби 0.7%.

На Уолстрийт индексът S&P 500 вчера отстъпи с 0.61%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.56% надолу.

Световният индекс на MSCI отчита леко понижение от достигнатия вчера шестмесечен връх, но все още бележи ръст от 19%, в сравнение с двегодишното дъно, достигнато през декември.

Въпреки че прогнозите за печалбите на компаниите бяха ограничени напоследък, пазарите на акции получават подкрепа от надеждите за търговска сделка между Вашингтон и Пекин и от оптимизма, че стимулите за китайската икономика започват да действат.

“Разминаването между доброто представяне на акциите в световен мащаб и слабото представяне на реалната икономика се увеличава,” казва Норихиро Фуджито, старши инвестиционен анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Това негово мнение бе подкрепено вчера, когато МВФ занижи прогнозата си за световния икономически растеж за тази година, като от финансовата институция заявиха, че ръстът на икономиката се забавя с повече от очакваното и че може да се наложи световните лидери да координират мерките си за стимули.

Изнесените вчера данни за щатската икономика засилиха предпазливостта на пазарите, след като стана ясно, че новите работни места падат до 11-месечно дъно през февруари, което породи опасения относно щатския пазар на труда, който досега бе едно от малкото положителни неща в икономиката.

Безпокойството около световната търговия бе друг повод за притеснения на пазарите на рискови активи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху европейски стоки за 11 млрд. долара, с което засили напрежението около отдавнашния трансатлантически спор във връзка с държавните субсидии за производството на пътнически самолети.

Лихвите по държавните облигации в световен мащаб останаха почти без промяна, като лихвата по 10-годишните щатски книжа бе на ниво от 2.48%, над 15-месечното си дъно от 2.340%, докоснато в края на миналия месец.

Saudi Aramco е на път да набере 12 млрд. долара от първата си международна емисия облигации, след като получи поръчки за над 100 млрд. долара, което бе евентуален признак за големия апетит на инвеститорите към облигаците.

Това беше рекорден вот на доверие на пазара за петролния гигант, въпреки опасенията, породени след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през октомври.

Основните валути останаха почти без промяна, като фокусът в момента е върху срещите на лидерите от ЕС и на Европейската централна банка (ЕЦБ).

ЕС вероятно ще одобри второ отлагане на брекзит, но лидерите на страните членки може да поискат от британския премиер Тереза Мей да приеме много по-дълго удължаване на срока, след като Франция призова за поставянето на условия, с които да се ограничи способността на Великобритания да подкопава стабилността на блока.

Еврото се задържа на ниво от 1.1258 спрямо долара, продължавайки бавното си възстановяване от достигнатото на 2 април четириседмично дъно от 1.1183.

Британският паунд остана почти без промяна на ниво от 1.3052 долара.

Доларът също се търгува срещу 111.14 йени, като губи 0.5% от стойността си от началото на седмицата.

Цените на петрола запазиха нивата си, след като достигнаха петмесечни върхове в предходния ден вследствие на военния конфликт в Либия.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 0.2%, до 64.12 долара за барел, след като вчера цената им скочи до петмесечен връх от 64.79 долара за барел.

Брентът се търгува на цена от 70.69 долара за барел, след като вчера поскъпна също до петмесечен връх от 71.34 долара.