Саудитска Арабия заплаши да откаже плащанията в долари при продажбата на петрол. Кралството може да предприеме тази стъпка, ако Вашингтон приеме закона за санкциите срещу страните от ОПЕК за картелен сговор. Както заяви едно американско официално лице пред агенция Reuters, ако саудитците изпълнят заплахата си, "американската икономика ще се срине".

Конгресът се готви да обсъди законопроект, признаващ Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК като като картел - No Oil Producing and Exporting Cartels  (NOPEC), одобрен през февруари от правната комисия на Камарата на представителите.

Той обявява незаконни решенията на ОПЕК, както и всички съвместни действия на правителствата на други страни (с изключение на САЩ), насочени към ограничаване на добива на нефт и регулиране на цените на суровините.

Ако документът бъде приет, американските съдилища ще бъдат оправомощени да разглеждат антимонополни искове по отношение на страните-членки на ОПЕК и други държави, които сключват споразумения за съвместни действия на световните пазари на черно злато.

Вашингтон е убеден, че благодарение на този закон цените на петрола ще паднат и бензинът в САЩ ще стане по-евтин. Въпреки това, много експерти, включително ръководителят на BP, Робърт Дъдли, предупреждават: Законът NOPEC може да има разрушителен ефект.

Така например, министърът на енергетиката на ОАЕ Сухеил Ал-Мазруи, който говори пред инвеститорите във Вашингтон в края на март, отбеляза, че ако бъде приет законът NOPEC, американският шистова отрасъл ще пострада на първо място: ОПЕК ще спре да работи, а всяка от страните ще увеличи производството до максимум, намалявайки цените на петрола.

В същото време американските шистови компании просто ще фалират - с петрол по-евтин от 50 долара за барел, проектите им са нерентабилни. 

Както заяви през януари Джон Хес, ръководител на една от водещите компании за нефтени шисти в САЩ, цената на WTI трябва да бъде стабилна на около 60 долара за барел, в противен случай инвестициите в този сектор ще трябва да бъдат ограничени. 

Миналата седмица представители на Саудитска Арабия, най-големия производител на петрол, отговориха на закона NOPEC.

Както съобщава Reuters, цитирайки три източника, запознати със ситуацията, Рияд е предупредил висши американски служители в областта на енергетиката, че ако бъде приет законът NOPEC, кралството ще започне да продава петрол "за валути, различни от долара".

Вашингтон няма да може да пренебрегне това предупреждение. Големите потребители на петрол, главно Китай и ЕС, също призовават за намаляване на дела на американската валута в международната търговия. Русия и Иран изразиха желание да продават петрол за евро и юани и вече са сключили първите си сделки в национални валути.

И ако Саудитска Арабия, която контролира една десета от световното производство на петрол, откаже да продава петрол за долари, глобалната позиция на американската валута ще бъде подкопана. Това ще намали драматично влиянието на Вашингтон върху световната търговия и по-специално ще намали почти до нула ефективността на икономическите санкции на САЩ срещу други държави, отбелязва Reuters.

"Саудитска Арабия знае, че те имат мощен инструмент за натиск - петродоларът", призна високопоставен официален представител на Вашингтон в разговор с Reuters. Друг служител смята предупреждението на Рияд за откровен ултиматум. "Саудитците казват на американците: ако приемете NOPEC, американската икономика ще се срине", подчерта той.

От друга страна, Саудитска Арабия също няма изгода да разруши приятелството си с американцитеу тъй като е изключително зависима от сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността. 

Като цяло шансовете Доналд Тръмп да подпише NOPEC, дори ако е одобрен от законодателите, са близо до нула. От своя страна Саудитска Арабия ще продължи да продава петрол за долари и да остане основният стратегически партньор на Вашингтон в Близкия изток. Но отношенията между двете страни радикално се промениха. Рияд показва, че вече не е готов да бъде само послушният „по-малкия брат” на Вашингтон и има сериозни лостове за натиск върху своя чуждестранен партньор. Така че Белият дом ще трябва да се съобразява повече с интересите на саудитците./БЛИЦ