Собствениците на риболовни кораби у нас ще могат да получат до 60 процента субсидия за модернизация и оборудване на плавателните си съдове само ако страната ни съкрати с 30 процента риболовния си флот. Субсидията е по силата на регламент 744/2008 на ЕО. Правилата на регламента бяха разяснени днес в Созопол от Антонио Гутиерес от Европейската комисия – генерална дирекция „Рибарство и морски въпроси“, съобщи кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
На срещата присъстваха представители на фирми от бранша от област Варна и Бургас.
Антонио Гутиерес обясни, че регламентът е за всички страни от европейската общност. Той е задължителен, но няма да има санкции, ако страната ни не го изпълни. Представителят на комисията обясни, че този регламент би помогнал на оперативната програма по рибарство и аквакултури и за него комисията ще отпусне допълнителни 600 милиона евро.
Ако страната ни приеме да ползва регламента, то до края на годината е необходимо да се изготви план за управление на риболовния флот.
Регламентът позволява модернизация на оборудване на кораби и дори унищожаване на стари и покупка на нови. Новите плавателни съдове обаче задължително трябва да са с по- малка мощност. Това е в контекста на общите действия на европейския съюз за намаляване на риболовните усилия.
Големи компенсации се предвиждат и за тези, които окончателно се откажат от риболова и се заемат с друга дейност, обясни още Гутиерес.
Според него регламентът ще подпомогне и компенсира хората в бранша, които пострадаха от поскъпването на горивата в началото на лятото. От мярката, която предлага Европейската комисия, вече са се възползвали в Гърция и Румъния.
Марина Шиварова, БЛИЦ