„В момента няма увеличение на цените на стоките, въпреки че се забелязва някаква паника и закупуване на определени стоки от магазините. Следим ситуацията всеки ден и по градове“.

Това увери министърът на икономиката Емил Караниколов, който от днес влиза в състава на кризисния щаб, създаден заради разпространението на коронавируса (COVID-19).

„Не се презапасявайте със стоки, не е необходимо към момента“, призова той гражданите и увери, че в държавният резерв на страната има всичко необходимо, за да отговори тя на една евентуална кризисна ситуация.

Ето защо от него ще бъдат отпуснати 100 000 литра спирт, за да бъде преодоляна липсата на дезинфектанти, която вече се усеща в аптеките. Държавата влиза и в преговори с бизнеса, за да осигури и наличните на маски и предпазно облекло. В тази връзка предстои среща между икономическия министър и Асоциацията по текстил.

От своя страна председателят на щаба проф. д-р Венцислав Мутафчийски увери, че обществото ще бъде незабавно уведомено, ако заболяването бъде регистрирано у нас. От днес започва да действа и междулабораторен контрол на пробите, а комплектите, които се използват от нас, са от реномиран английски производител и са напълно надеждни, подчерта още ръководителят на щаба.

Досега тестовете са анализираха в две лаборатории в София, но от днес това ще става в още две – в Стара Загора и Варна. Страната ни има и достатъчна наличност от инфекциозни легла, където да бъдат лекувани пациенти.

От щаба за пореден път призова хората да не изпадат в паника и припомниха, че грипът се разпространява много по-бързо от коронавируса, но той има малко по-голяма смъртност и засяга предимно хора с хронични заболявания.

От образователното министерство пък са изпратили указания до училищата и детските градини за спазване на по-добра хигиена като превенция срещу разпространението на заболяването.