По-реалистично е построяването на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", отколкото на АЕЦ "Белене", тъй като на този етап е изключително трудно да намерим стратегически инвеститор за втора атомна централа. Това заяви в телевизионно интервю министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Пандемията от COVID-19 забави целия процес за избора на стратегически инвеститор и в рамките на една година нищо не се случваше не само у нас, но и по света. Просто всичко се отложи твърде много, оправда тя липсата на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене".

Министър Петкова обаче увери, че няма проблем реакторите, предназначени за АЕЦ "Белене", да бъдат използвани за АЕЦ "Козлодуй".

Оборудването, което притежаваме и за което сме заплатили, няма пречка да бъде използвано във вграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи енергийният министър.

По думите на Теменужка Петкова в основата на всичко стои това да гарантираме собствената ни енергийна сигурност.

Относно продажбата на ЧЕЗ на "Еврохолд" министър Петкова напомни, че министерството на енергетиката няма отношение към фирмата и финансовите ѝ възможности.

Комисията за енергийно и водно регулиране е този орган, който разрешава или не разрешава прехвърлянето на повече от 20 процента от акциите в съответното дружество, посочи тя.


На въпрос дали тече газ по "Балкански поток" министърът на енергетиката отговори положително и уточни, не страната ни не плаща нищо, а получаваме само приходи.

Газът си минава безплатно, ние го транспортираме, каза министър Петкова.

Тя използва ефира на телевизията да се обърне към избирателите и да ги призове да не се поддават на подобн ипровокации. Според нея някои хора се опитват да наложат психоза за изборния процес.

Не знам кога колегите от БСП са искрени. Дали когато призовават българските граждани към висока избирателна активност или когато се правят внушения по отношение на честността на изборния процес. Както винаги, ще бъде честно. Това е гарантирано от законодателството. Няма по-голяма гаранция от това, изтъкна министърът.