Няма резерви в бюджета и това ще бъде установено от служебния кабинет. Това заяви бившият финансов министър в правителството на "Орешарски" Петър Чобанов в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че до момента бюджетът върви твърдо с повече разходи, но всичко, което има като резерви, най-вероятно вече е изхарчено. Този инструмент се използва тогава, когато няма никакви резерви в бюджета и се прави преразпределение. Когато трябва да се извадят нови пари за избори, откъде ще дойдат, запита Чобанов.

Според него бюджетът не издържа вече. Трябвало да се направи спешна актуализация на бюджета, да се вземе дълг. Всеки извънреден разход, който възникне, много трудно ще бъде посрещнат, ако няма резерви. "Нуждите от дълг нарастват", изтъкна бившият финансов министър и допълни, че когато се прибягва до резервите на министерства, значи бюджетът не е бил добре организиран.

"Истината е, че трябваше да има актуализация и това беше по-отговорното поведение", категоричен бе Чобанов.

Според него, ако се намери източник за помощите за преодоляване на кризата, предизвикана от коронавируса, те ще продължат, но ако това не стане, щяло да се търси преразпределение.

Една от функциите и възможностите на служебния кабинет е да преразпредели средствата от едно направление в друго. Няма как да бъде променен обаче съществуващия бюджет, няма как да се запише допълнителен резерв - това са сериозните ограничения, пред които е изправен служебният кабинет, подчерта Чобанов.

Дори машините от предните избори не са платени изцяло, а за закупуването на нови ще трябват още средства, уточни бившият финансов министър. По думите на Чобанов винаги трябва да се държат под око рисковете.

"Може да има резерви в бюджета, но не вярвам. Трябва да видим какво е действителното финансово състояние на държавата", настоя Чобанов.
За него един парламент, който не може да излъчи правителство, страната се намира в криза.

Чобанов ще запомни краткия живот на 45-то Народно събрание с ярки прояви на популизъм, невъзможност да се състави кабинет и с промяната на Изборния кодекс. ДПС били на мястото си като отговорна парламентарна сила, показала как се прави парламентаризъм, похвали той партията.

Чобанов се надява на следващите избори да се състави експертен кабинет, който да реши сериозните промени. Той очаква екипът на президента да подходят сериозни със служебния кабинет, като покажат, че може да се управлява по различен начин.

Чобанов би препоръчал на служебния финансов министър да оцени бързо какво е финансовото състояние на държавата, за да не възникват реалистични очаквания какво може да се свърши в следващите няколко месеца.