Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще обяви днес кой е избрания стратегически партньор за изграждане на втората атомна централа на България - АЕЦ „Белене”, съобщиха от ведомството.
Кандидати за участие в най-големия енергиен проект на страната ни са Електрабел и „RWE”, като стратегическият партньор ще участва с 49%.
Официалният старт на проекта беше поставен на 3 септември от министър-председателя Сергей Станишев. В бързи срокове се извършват демонтаж и разрушаване на старото оборудване и постройки на площадката на АЕЦ „Белене”. Главен изпълнител на проекта е „Атомстройекспорт”, а основни подизпълнителни - френската компания „Арева” и германската "Сименс".
В контекста на световния ренесанс на ядрената енергетика изграждането на АЕЦ „Белене” ще повиши енергийната независимост на страната, както и сигурността на енергийните доставки. Проектът получи одобрението на Европейската комисия, която го определи като възможно най-добрия от гледна точка на безопасносттаприпомнят от МИЕ. /БЛИЦ