Цените на петрола в петък се понижават заради увеличаването на добива в САЩ. Това усили опасенията на инвеститорите, разтревожени и без това от данните за повишаване на производството на суровината в ОПЕК през юни. През миналата седмица добивът на петрол в САЩ се е покачил до 9,338 млн. барела на денонощие от 9,250 млн. седмица по-рано.

В годишно изражение ръстът е с 910 млн. барела на ден или с 10,8 на сто, показват данните на енергийното министерство на страната. Сутринта септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с 59 цента - до $47,52 за барел. Цената на американския еталон WTI с доставка август на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадна с 60 цента - до $44,92 за барел.

При закриването на пазар вчера котировките за Brent бяха поскъпнали с $0,32 (0,67%) - до $48,11 за барел, а за WTI - с $0,39 (0,86%), до $45,52 за барел. По официалните данни на Управлението за енергийна информация на САЩ, стоковите запаси в страната през миналата седмица са се намалили с 6,3 млн. барела - 502,9 милиона, а на бензин - с 3,67 млн. барела, а на други дестилати - 1,85 млн. барела.

В същото време добивът на суровината в страните членки на ОПЕК през юни се покачва за втори месец поред, въпреки пакта за неговото съкращаване, сочат оценките на Thomson Reuters Oil Research. Износът на петрол от картела през юни се увеличил с 450 хил. барела в сравнение с май - до 25,92 млн. барела на денонощие. Според анализатори, явно споразумението ОПЕК+ не е достатъчно за възстановяване равновесието на пазара и установяването на трайно по-високи цени на суровината. За тази цел е необходимо, според експертите, действащите сондажи и добива в САЩ да се намаляват - поне със 150,, а не да растат