Евтиният алкохол поскъпва заради скок на бутилките. Стъкларските заводи вдигнаха цената с около 50 стотинки на бутилка, съобщава в. "Стандарт".
Една трета от цената на най-евтиното вино идва от стойността на амбалажа, каза шефът на винпром "Розова долина" Бранимир Ботев. Бутилка вино от 4,5 лв. вече ще струва 5 лв., което е с около 10% повече. Скъпият алкохол не се влияе толкова от колебанията в цената на бутилките, защото те са едва 5-10% от крайната стойност на продукта.
За да не работим на загуба трябва да вдигнем с 50 ст. на бутилка и цената на нашите продукти, алармираха винопроизводители от Русенско. Според тях поскъпването на горивата също е основание за скок в цените на алкохола. Не можем да си позволим да вдигаме цената на напитките, защото ще загубим пазари, увеличението на бутилките ще остане за наша сметка, споделиха пък производители от Източна България. Не знам кой поред скок на цените на бутилките ще е това, неотдавна те се увеличиха с 8 на сто, каза Красимир Кръстенов от "Вини Сливен". Високите цени на амбалажа обаче били по-малкия проблем. По-сериозният е, че заводите отказват да произвеждат фирмени бутилки, смята Кръстенов. Ако има още едно поскъпване на амбалажа у нас, много фирми ще започнат да внасят бутилки от чужбина. Ние самите внасяме бутилките за най-скъпия си продукт от Австрия, каза Бранимир Ботев. Цените там, както и в Чехия, Словакия, Германия и Италия са съвсем малко по-високи от тези у нас. Предимството е, че може да се поръчват каквито желаеш количества и в срокове, които ти посочиш. Още през пролетта имаше около 20 фирми, които отправиха запитвания в чужбина за доставка на амбалаж. Всичко, което се случва, е съобразено с реалните икономически параметри, отговориха от Дружба стъкларски заводи. Нека, който иска, да дойде да разговаряме открито, а не чрез посредници, допълниха от там. /БЛИЦ