Очаквам веднага след Гергьовден да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество, за да се обсъди общият ни пакет с бизнеса за икономически и социални мерки, а в рамките на десетина дена след това  да се обсъди втори пакет - за секторно възстановяване на икономиката.  

Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Има нужда от няколко секторни изменения. Едното от тях е в сферата на туризма. Вече се коментираха варианти как да се помогне. Аз лично мисля, че директната помощ би била най-добрият подход, както и мярката 60/40 - за новоназначаваните за летния сезон. Това е нещо конкретно, час по-скоро би трябвало да бъде обсъдено и решено, заяви Димитров.

Той коментира и постигнатото съгласие в управляващата коалиция за предоставяне на ваучери за почивка на българското море това лято. Ваучерите ще дадат възможност на много български работници да почиват, но не е сигурно, че те ще искат да почиват точно тази година и че ще отидат на море, а не на планина. Така че има риск тези пари да не стигнат до предназначението си. За мен директната помощ би била по-добро действие към сектора, отколкото само ваучерите, коментира синдикалистът.

Той е категоричен, че обезщетението за безработицата на ден, което е момента е 9 лева, трябва да бъде повишено. Такива средства са смешни и човек няма как да живее с тях. Водим разговори с финансовия министър и мисля, че до края на месеца ще се намери решение на въпроса, посочи президентът на КНСБ.

По думите му разхлабването на мерките е прибързано.

Възстановяването на икономиката ни няма да е по-рано от 12 месеца, но се надявам това да се случи по-бързо, каза още Пламен Димитров.