Държавата вдига двойно бюджета за борба с градушките с отчисления от застраховки, пише "Факти.бг.

Още един спорен законопроект, който налага нови тежести върху бизнеса и гражданите, е на път да влезе в парламента. "До края на тази сесия в Народното събрание ще бъде внесен проектът на закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието", заяви наскоро министърът на земеделието Румен Порожанов. Той е твърдо решен да направи това, въпреки критиките на застрахователните компании по новите разпоредби, отправени по време на общественото им обсъждане.

С новия закон държавата възнамерява да създаде държавно предприятие, което ще управлява специален фонд за финансиране на дейностите по борба с градушките. Фондът ще се пълни от няколко източника. В него ще влизат средствата, които в момента държавата отделя, плюс задължителни вноски от земеделските стопани - по 0.50 лв. на декар. Освен това застрахователните компании ще бъдат задължени със своеобразен нов налог - те ще превеждат 0.8% от премийния приход по Автокаско и имуществените застраховки срещу пожар, наводнения и кражби.

Намеренията са така от догодина да се вдигнат двойно средствата за борба с градушките - от сегашните 13.7 млн. лв., които се осигуряват от бюджета, на 28 млн. лв. От тях 6 млн. лв. трябва да бъдат осигурени от застрахователните компании. Те от своя страна веднага пресметнаха, че това ще доведе до поскъпване с около 5% на едни от най-масовите застраховки - каско и имуществените.