Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив откриха, че прасетата наддават по-бързо, а и месото им е по-вкусно, ако животните бъдат хранени с фураж, обогатен с екстракт от сибирска лиственица и отработен цвят на маслодайна роза, съобщава "Монитор".

Научното изследване на екипа, чийто ръководител е зам.-ректорът на университета проф. Стефан Драгоев, включвало експеримент с пет групи прасета. На първите бил даван обикновен фураж, а на останалите – обогатен с двете съставки фураж, но в различни съотношения.

Било установено, че прасетата, които се хранят с обогатения фураж, наддавали много по-бързо и че в месото им така нареченият „лош холестерол”, бил намалял с около 14%.  Животните, които получавали фураж с екстракт от сибирска лиственица, наддали с 9,5 килограма повече от останалите.

Според учените сибирската лиственица е известна като „тайното оръжие” на руснаците по време на Втората световна война. Те знаели, че ако нямат дълго време храна, могат да оцелеят, ако смучат кора от дървото.

Маслодайната роза съдържа антиоксиданти и ако отпадъкът от производството й се използва като съставка при фуража на свинете, ще има освен добър икономически, така също и екологичен ефект.

Подобен експеримент с добавяне на розов цвят и екстракт от лиственица учените ще направят и с храната на агнета, за да установят как на тях им влияе обогатеният фураж.