Всеки инвеститор с намерение да строи на морето трябва да предвиди начина за пречистване на отпадъчните води. В някои от ваканционните селища и туристически центрове има самостоятелни модулни пречиствателни съоръжения, но в момента е важно да се обезпечат станциите за градските отпадъчни води. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева, цитирана от в. „Монитор“.

Водите в Черно море се определят с добро или много добро качество, но все още има леко разминаване с нормите в района на Офицерския плаж във Варна.

Пречиствателната станция в Созопол е довела до подобряване на състоянието на водата, показват лабораторните анализи. Намалели са и оплакванията от стомашно-чревните разстройства.

Започнала е модернизацията на пречиствателната станция, която обслужва Приморско и Китен, тя ще бъде разширена, за да може да поеме натоварването през сезона. В процес на изграждане е и пречиствателната станция в Златни пясъци, а и в Айтос. В долната част на Южното Черноморие пречиствателните станции в Несебър, Равда, Поморие работят без проблеми, показват инспекциите.

В пречиствателната станция в Лозенец вече работи ново съоръжение за събиране на водите, които се генерират в пиковите часове и да се преработват в нощните часове. Предвижда се изграждането на нови станции в Синеморец и Ахтопол, но те попадат в категорията под 10 хил. жители и не влизат в обхвата на регионалното пред инвестиционно проучване. Пари за тях ще се осигурят от фонда за изграждане на съоръжения и модернизиране на регионалното министерство. Той ще заработи от началото на 2019 г., потвърди и Василева. По Оперативна програма „Околна среда“ се очаква да стартира кампанията за набиране на проекти към ВиК дружествата, които подготвят регионални пред инвестиционни проучвания. Така ще започнат реалните действия по програмата за близо 1,5 млрд. лева за 14 региона в страната, допълни шефът на Комисията по околна среда.

Изискванията за заустване на тръбите на вече пречистената отпадъчна вода е 2,5 км или една морска миля според законодателството.