Езерото Монбел е блестящо тюркоазено езеро, което се простира на 1400 акра в югозападна Франция, в подножието на Пиренеите – убежище за дивата природа, жизненоважен източник на напояване за фермерите и вода за местните реки и туристически рай.

Но след най-сухата зима от повече от шест десетилетия, той е сянка на предишното си аз, пише Днес Бг.

Свили се водни нива, заседнали лодки, шамандури, почиващи върху напуканата земя на дъното на езерото – гледката към езерото Монбел напомня повече на това, което може да се очаква в края на едно горещо лято. Не в края на зимата.

В момента то е на около 28% от капацитета - по-малко от половината от обичайното за това време на годината ниво.

"В историята на езерото, появило се в началото на 80-те години, това е първият път, когато тази ситуация е толкова сериозна", казва Борис Руке, фермер и водач на Националната федерация на синдикатите на фермерите в Ариеж, регион, където се намира езерото Монбел.

Езерото е било изправено пред трудни времена и преди, "но това е изключително", добавя Руке пред CNN.

Тази история за крайности се разиграва в цяла Европа.

Докато в Съединените щати снегът и дъждът, които удариха Калифорния, помогнаха за напълването на резервоарите и облекчиха безмилостната суша, зимата далеч не беше добра за много части на Европа.

Все още разтърсени от миналогодишното бурно лято и най-лошата суша от 500 години насам, части от континента претърпяха толкова ниски нива на сняг и дъжд, че нарастват страховете за това, което може да се случи с наближаването на лятото – и след това.

Тъй като изменението на климата се засилва, учените казват, че можем да очакваме сушите и горещите вълни да станат по-чести и по-тежки – оказвайки огромен натиск върху водните ресурси.

Температурите в югозападна Франция скочиха до 30 градуса по Целзий в сряда, според Météo-France, метеорологичната служба на страната. Това беше най-горещият мартенски ден, регистриран в страната от 1900 г. насам, посочва агенцията. А топлото начало на годината върви ръка за ръка с изключително малко валежи.

Между януари и февруари във Франция имаше повече от 30 последователни дни без значителни валежи – най-дългият период от началото на записите през 1959 г. А снеговалежите бяха много ниски, което означава по-малко снеготопене за презареждане на реките през пролетта.

През март е паднал повече дъжд, но не достатъчно. "Езерото Монбел остава на необичайно ниско ниво", казва пред CNN Франк Солакруп, регионален директор на Водната агенция Adour-Garonne, която покрива района, включващ езерото Монбел.

Фермери като Руке, които разчитат на езерото, трябва да вземат трудни решения какво да отглеждат. Някои са спрели засаждането на определени култури, други са засяли повече зърнени култури с надеждата, че ще завали дъжд. Животновъдите се притесняват дали имат достатъчно фураж за животните си и някои дори може да бъдат принудени да намалят стадата си, допълва Руке.

"Освен ако езерото не се напълни достатъчно, фермерите няма да могат да напояват и оцеляването на много ферми е заложено на карта", казва той. Това вреди на морала на фермерите. "Често говорим за финансовата страна, но човешката страна е много засегната."

С наближаването на лятото ситуацията "не вещае нищо добро", на мнение е Солакруп. Миналата година близо 400 общини в региона са ограничили или прекъснали подаването на питейна вода.

Точно зад границата, в Каталуния, североизточна Испания, има подобна ситуация с пресъхнали резервоари и жадни култури.

Средните нива на водата в резервоарите на Каталуния са около 27% и вече има въведени някои ограничения за използването на ресурса.

Резервоарът Sau, на около 60 мили северно от Барселона, сега е пълен само на около 9%, според данни на Каталунската водна агенция. Тъй като нивото на водата е спаднало, са се появили останките от вековно село и неговата църква, които са били наводнени при създаването на резервоара през 60-те години на миналия век.

В средата на март Каталунската агенция по водите започна да изважда риба в опит да спаси част от популацията й и да защити качеството на водата в останките от резервоара, на който повече от пет милиона души разчитат за питейна вода.

"Това е извънредна мярка... и е приета, за да се запази качеството на водата... и да може да се гарантират нуждите на населението, доколкото е възможно", се казва в изявление на каталунското правителство.

Водата е толкова оскъдна, че някои фермери в региона им остана единствено да се молят. В неделя стотици жители на планинското село L'Espunyola, на около 70 мили северно от Барселона, поведоха процесия, за да се обърнат към Дева Мария от потоците да им донесе дъжд.

Италия, разположена в "горещата климатична точка" на Средиземно море, също е силно засегната.

В Северна Италия, която преживя най-лошата си суша от повече от 70 години миналото лято, планините имат много ниски нива на сняг и езерата са се свили, включително езерото Комо, което е пълно с по-малко от 18%. Водата в река По, която се вие през северната земеделска земя, е близо до рекордно ниски нива, като някои участъци са в "екстремна суша".

Фермерите усещат напрежението. Производителите на ориз прогнозират, че количеството, което сеят тази пролет, ще бъде най-ниското от повече от две десетилетия, според проучване на Enterisi, италианската национална институция за ориз. "Април и май ще бъдат от решаващо значение, тъй като по-слабите валежи през зимните месеци трябва да бъдат компенсирани", казва говорител на Enterisi пред CNN.

В Италия въздействието на климатичната криза, съчетано със застаряващата, пропускаща водна инфраструктура, прави страната силно уязвима към "критични водни условия", добавя Симона Рамберти от националната статистическа институция Istat пред CNN.

През 2020 г. повече от 42% от водата в системата не е достигнала до потребителите, според преброяването на Istat. Това е еквивалентно на дневна загуба от около 157 литра за всеки жител – което би могло да задоволи нуждите на 43 милиона души за една година.

Като се има предвид миналогодишната суша, при която 10 региона обявиха извънредно положение поради недостиг на вода, Рамберти каза, че сегашната суша "не предвещава нищо добро за следващите месеци".

"Наблюдаваме доста специална ситуация", казва Мануела Брунер, асистент по хидрология в ETH Цюрих и Института за изследване на снега и лавините в Давос, Швейцария.

Гледайки през прозореца на офиса си в Давос, на надморска височина от близо 1600 метра, Брунър казва, че може да види кафява и зелена трева, но много малко сняг. "Това е най-екстремната зима по отношение на ниската снежна покривка", казва тя пред CNN. "И това е проблем."

По-малкото вода, съхранявана в снега, означава, че по-малко снеготопене ще достигне реките през пролетта. "Дефицитът на сняг се превърна в по-важен двигател на летните засушавания през последните 50 години", обяснява Брунър.

В Швейцария сега се нуждаят от продължителни дъждове, казва тя. "Но колкото повече напредваме към пролетта, толкова по-малко вероятно става това."

Големи части от Европа се надяват на валежи през следващите няколко месеца – и то много. "Идните седмици са решаващи", казва Андреа Торети, климатолог от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, пред CNN.

Въпреки че остава трудно да се припишат конкретни събития на климатичната криза, "това, което наблюдаваме, е в съответствие с това, което очакваме от изменението на климата", казва Торети.

Миналата година лятната суша в Северното полукълбо е станала 20 пъти по-вероятна заради изменението на климата, според World Weather Attribution, група от изследователи, които се стремят почти в реално време да определят каква роля играе климатичната криза в екстремното време събития.

Обратно в югозападна Франция, Солакруп казва, че трудностите от изминалата година трябва да бъдат предупреждение да мислим за дългосрочна адаптация, вместо просто да реагираме на въртящи се кризи. "Лятото на 2022 г., което може да изглежда изключително, ще бъде средна година през 2050 г.", каза той.

Дългосрочните промени са ясни и не са добри, каза Руке. "Има връзка с изменението на климата и ние, фермерите, я виждаме от няколко години. Дъждът пада различно. Вали силно или изобщо не вали."

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2023/04/01/na-fermerite-im-ostava-da-se-moliat-rezervoarite-s-voda-v-evropa-sa-pylni-edva-na-30.564783
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук