Европейската комисия е изпратила писмо до България, в което сигнализира за проблеми при връщането на пари на клиентите на „Булгаргаз“, които са били клиенти на газовото дружество на свободния пазар, пише Труд бг.


Това се разбра на заседание на енергийната комисия в НС, която обсъжда промени в Закона за енергетиката, за да се позволи на КЕВР да преизчисли старите сметки за парно заради по-ниската цена газа от Русия, която е в сила от август.

Клиенти на „Булгаргаз“, които са купували газ на свободния пазар, са започнали да имат претенции.

Според писмото на Клаус-Дитер Борхард, директор „Вътрешни енергийни въпроси“ в ЕК връщането на парите ще повлияе на свободния пазар, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Според нея е нужно в допълнителните разпоредби на Закона за енергетика да се запише, че „Булгаргаз“ ще възстановява пари само в качеството му на обществен защитник.

Така на практика пари ще получат топлофикационните дружества и газоразпределителните дружества, съответно и техните клиенти, които получават газ на регулирани цени.

Никой не пречи на „Булгаргаз“ да се разплати с другите си клиенти, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Според него дружеството като търговец на газ на база договорите с клиентите си ще изчисли какви са надвзетите суми и ще ги върне с анекс към договора, обясни схемата Иванов.

Няма да има проблем с достоверността за това каква сметка ще платят битовите абонати и колко ще им върнат като надвзета сума, това гарантират промените в закона, посочи още министър Теменужка Петкова.

В закона са заложени два варианта: Ако клиентът плаща на реално потребление, в първата фактура ще му се приспадне надвзетата сума за топлинна енергия. И вторият – при тези с прогнозни сметки – при тях разликата в цените и сумата за връщане ще се отрази в изравнителните сметки.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че партията няма да подкрепи промените в Закона за енергетика. Той настоя законопроектът да бъде оттеглен и да започне обществено обсъждане. Според него начинът, по който ще се връщат парите, е неправилен особено за хората, които получават изравнителни сметки в края на отоплителния сезон.