Тарифите на газа за домакинствата през 2023 година в Полша ще бъдат замразени на тазгодишното им равнище, съобщи министърката по въпросите на климата и околната среда Анна Москва, цитирана от полското издание на "Бизнес инсайдър" и БТА.

Поляците с най-ниски доходи ще могат да разчитат на допълнителна субсидия за газ, а ДДС върху газа от януари ще се върне на предишното си равнище. 

Министърката уточни, че проектът остава обект на консултации и правителството ще приеме т. нар. закон за газа, регулиращ цените на суровината за домакинствата.

Принципът на замразяване на тарифата за газа ще важи за всички, независимо от прага на доходите им, каза Анна Москва. Основното предложение е да замразим цената на газа за бита на тазгодишното ниво, добави тя. 

Прилагането на мерките по "закона за газа" ще струва около 30 милиарда злоти. От една страна, по него ще бъдат компенсирани доставчиците на газ, които купуват синьото гориво на по-висока цена, а от друга - ще бъде поета компенсацията за разликата между тарифата, утвърдена от Службата за енергийно регулиране, и замразената тарифа от 200 злоти.

Анна Москва съобщи, че освен всички вече изплатени суми, най-бедните ще получат нова субсидия за газ. Според  данните на правителството това са около 300 000 домакинства, които се отопляват на газ и попадат в границите за доходи от 1500 до 2000 злоти.  

Министърката допълни, че единствената промяна спрямо тазгодишните сметки ще бъде връщането на ДДС ставката. В момента в рамките на мерките за борба с инфлацията ДДС върху газа е нулев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук