Председателят на борда на директорите на японската компания "Тошиба" Шигенори Шига подаде оставка. Това стана часове след като конгломератът разкри детайли за загуба от няколко милиарда долара, съобщава Би Би Си.
Компанията забави представянето на финансовите си резултати, след което обяви, че ще бъде на загуба от 3,4 млрд. долара за финансовата година. На компанията се налага да отпише 6,3 млрд. долара заради ядрения си бизнес в САЩ. Това накара анализатори да предупредят, че бъдещето й е в риск.
 

Очаквано, акциите на компанията се сринаха с 9% за ден, което е загуба на половината от стойността им спрямо декември.
 
Загубите са свързани със сделка, направена от филиала на компанията в САЩ - "Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric), която купи ядрения и строителен бизнес на Chicago Bridge & Iron през 2015 г. Сега става известно, че придобитите активи струват по-малко отколкото първоначалната оценка и освен това има спорове за дължимата все сума по сделката.
 
Вече е обявено и че компанията смята да продаде част от печелившия си бизнес с чипове, за да набере средства. Тя е вторият по големина производител на чипове в света след Samsung.
 
Всичко това може постави под въпрос ядрения бизнес на „Тошиба” и по-конкретно плановете за изграждането на нова атомна централа във Великобритания.