Става каквото става, само не пипайте пастата и спагетите. Страната на една от най-популярните храни в света е готова и на стачка, ако не се овладеят цените на това основно ястие за масите на Апенините.

Заплахата предизвика спешно заседания на правителството и уверения, че се взимат мерки пастата да си остане на достъпни цени, съобщава Нова телевизия. 

Войната в Украйна, доставките на жито - оттам и поскъпването на живота, засегнаха цените на основния хранителен продукт - пастата, което за италианците е повече от хляба.

Повишените цени на дребно се дължат на факта, че производителите вече продават запасите си от макаронени изделия, които са били направени, когато разходите за суровини са били по-високи.

Цените на макароните са се повишили със 17,5% през март и 16,5% през април, според италианското министерство на търговията.

В ресторантите поскъпването е от 6%. Потребителските организации настояха за поставяне на таван на цените, което правителството отказа да направи заради принципите на свободния пазар, но мерки бяха взети и в резултат за последния месец цените започнаха да падат. 

Ще удържи ли трендът ще видим, тъй като цената се формулира според потреблението, а още преди да е започнал туристическият сезон, страната е буквално атакувана от туристи, които не могат да пропуснат чиния спагети или пица. Гражданството обаче даде сигнал, че за макароните е готово да излезе на улицата.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук