Жилищните заеми в България стават все по-евтини, въпреки увеличенията на лихвите от страна на Европейската централна банка. За месец април средният размер на лихвите по новите заеми за домакинствата за покупка на къщи и апартаменти е 2,54%, показват данни на БНБ.

Това е с 0,08% по-малко от предходния месец и понижение с 0,02% спрямо същия месец на миналата година, съобщава Труд. Годишният процент на разходите, който включва освен лихвите и всички такси на банките, за април е 2,8%, което също е намаление спрямо предходния месец и спрямо същия месец на миналата година.

Само в рамките на месец април на домакинствата са отпуснати жилищни заеми в размер над 538 млн. лв., което е с 2,1% повече спрямо същия месец на миналата година.

Но потребителските заеми леко поскъпват. Годишният процент на разходите на отпуснатите през април потребителски заеми е 8,98%, показват данните на БНБ. Това е увеличение с 0,23% спрямо предходния месец и с 0,69% на годишна база. Отпуснатите за месец потребителски заеми са в размер на 668 млн. лв., което е понижение с 2,5% спрямо същия месец на миналата година.

Лихвите по депозитите на граждани леко нарастват. През април средната лихва по новите левови влогове на граждани е 0,47%. Новите депозити на домакинствата в евро са с по-висока лихва от тази по левовите влогове – 0,67%.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук