Таксата за преминаване по моста Русе-Гюргево продължава да създава проблеми пред българския износ. В условията на криза е налице опасност от влошаване на тази тенденция, посочва Дойче веле.
Българо-румънската търговско-промишлена палата излезе със становище за спешната нужда от премахване на таксите на моста Русе-Гюргево. Организацията изтъква, че през последните няколко месеца българският износ за Румъния е в затруднено положение заради обезценяването на леята спрямо еврото.
Тенденцията е отрицателна.
Традиционно търговското салдо на България в търговията й с Румъния е отрицателно и сегашното положение заплашва да влоши тази тенденция. Според Българо-румънската търговско-промишлена палата тъкмо сега е моментът за окончателното премахване на таксата за моста, тъй като с цел намаляване на разходите във време на криза много румънски и мултинационални компании са склонни да преместят бизнеса си в България.
Според палатата насърчаването на този процес чрез премахването на таксата би било шанс за развитието на град Русе, а и би помогнало на българския износ като цяло. В становището си палатата допълва, че извършеното „намаление на таксата с едва 25%” в началото на годината „вече изглежда недостатъчно и не отговаря на новите икономически условия”.
Постъпленията от такси за миналата година и то само в посоката Гюргево-Русе са 7 милиона евро, което означава, че бизнесът и гражданите дават над 12 милиона евро годишно за преминаване по моста. Въпреки големите постъпления състоянието на единствения мост между България и Румъния не е добро.
България би спечелила много.
Становището на Българо-румънската търговско-промишлена палата идва в момент, в който медиите се занимават активно с темата за преместването на румънски и мултинационални компании на юг от Дунав. Според всекидневника „Бизнес Стандарт” много румънски мениджъри обсъждат възможността за установяване в България, макар и засега да има малко конкретни стъпки в тази насока.
Прецеденти в това отношение са мултинационалните компании Нестле и Крафт Фуудс. През септември миналата година Нестле премести производството си на сладолед от Букурещ във Варна, а Крафт Фуудс е в процес на изнасяне на производството си от Брашов в Своге. /БЛИЦ