Няма обяснение за високата инфлация у нас от 18% при средно 8 - 9% за ЕС. Това заяви в "Денят започва" по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че инфлацията при масовите стоки е още по-висока - над 40% на годишна база.
 
Според Пламен Димитров цените могат да се намалят чрез действия на регулаторните органи.

„Регулаторите трябва да влязат в час възможно най-скоро. Когато си влязат в час, могат да управляват цените - не административно, а чрез прозрачност при ценообразуването", заяви още Димитров.

От началото на седмицата КНСБ започна национална протестна кампания.

От синдиката настояват за актуализация в бюджета за тази година, минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 януари, заплатите в бюджетната сфера да се повишат с 12% от 2023 г., а от юли - 12-процентно увеличение и на пенсиите. Целта е да се покрият средноинфлационните разходи.

"Това не е стачка. Това е една кампания да се поиска компенсация на инфлацията преди края на тази година. И да запазим работните места. Сега е времето да кажем на политиците, които отиват на избори, че най-важното нещо са доходите на хората в тази криза. Затова смятаме, че именно сега е моментът да направим това. Всичко друго е важно като политики, но това е най-важното", изтъкна той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук