Най-важната роля, която газопроводът „Балкански поток“, който ни обединява, е че България остава на газовата карта на Европа. Това каза в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Оттук нататък трябва да забравите понятието „Турски поток“. Премиерът Бойко Борисов вложи в „Балкански поток“ геополитически смисъл, т.е. това е потокът, който ни обединява“, добави професорът.

„Този малък участък от 11 км, който е готов вече, е изключително важен за България. Първо слагаме край на сагата „Турски поток II“ - дали ще мине през страната ни или не. Поставяме началото на „Балкански поток“. Идеята за газопровода я правим необратима като проект“, заяви експертът.

Дълбоко пазена в държавата тайна е, че падна вчера мораториума и държавните чиновници спокойно могат да спят, защото трябваше да се реши дали ще има или няма да има газ от 1 януари заради особените отношения между Русия и Украйна, добави той.

„С тази отсечка и готовността на 140-километровата по „Турски поток II“ каквото и да се случи между Москва и Киев, от Нова година е гарантирано, че ще получим необходимите ни количества газ, които са около 3,5 милиарда годишно“, обясни проф. Тасев.

„Ние обръщаме потока на газа от север – юг на юг – север, т.е. увеличаваме ролята на южният газов коридор.

Най-важното е, че оставаме на газовата карта на Европа. Освен това приходната част от „Балканския газопровод“ ще бъде по-голяма отколкото на трансбалканския газопровод. Около 360 милиона на година ще получаваме за този транзит“, заяви експертът.

Може да се очаква понижаване на цената на газа, каза още той.

Това обаче най-вероятно ще се случи след 2025 година.