"Ние да подготвим това, което много политици са говорили, но ние го правим. В момента наред с жп и автомагистралите имаме и газови магистрали", това заяви премиерът Бойко Борисов, докато се беше включил на живо във фейсбук за откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

„Тази инвестиция в размер на 75 млн.лева бе изцяло финансирана от Булгартранс газ. Проектът ще е основополагащ за хъб Балкан. В момента газовия бизнес в световен мащаб е изискващ и динамичен, ние докаахме, че на база на натрупания опит и знания можем да реализираме подобен тип проекти“, каза Владимир Малинов“, директор изпълнителният директор на "Булгартрансгаз".


"След нас нито може да влезе Сърбия, нито Унгария, нито Македония. Компресорните станции са трансверсивни, може и в двете посоки да се доставя газ, добре дошли са всички, които искат да превозват за някъде газ. Докато някои говореха, ние строяхме", добави той.

На официалната церемония по откриването на "Балкански поток" го посрещна руския посланик Анатолий Макаров.

"Тази инвестиция, която ние направихме в размер на 75 млн. лв., беше финансирана изцяло от "Булгартрансгаз" и беше построена за 6 месеца. Този проект ще бъде основополагащ на газовия хъб "Балкан". Благодаря на г-н премиера и правителството", каза шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

На церемонията говори и руският посланик Анатолий Макаров. "Откриваме един неголям, но изключително важен проект. Свързването на вашата страна към "Турски поток" ще позволи да станете един от най-големите газоразпределителни центрове.

Новият газопровод е не само принос за развитие на България, той ще способства за просперитета на страната. Стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Българските компании, участващи в изграждането му, ще добият опит.

Всичко това създава предпоставки за устойчивото развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на "Балкански поток" за руско-българските отношения реализацията му ще ги изведе на ново ниво.

Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство. България се показва като надежден партньор, който изпълнява своите задължения. Това ще засегне и други области от двустранното ни сътрудничество. Пожелавам новият газопровод да укрепи руско-българското сътрудничество", каза Макаров.

На церемонията присъстваше и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Този проект ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за газ. Ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Тази стъпка е изключително важна за нас. Благодаря на "Главбулгарстрой. На добър час", каза тя.

Премиерът Борисов заяви: "Първо да благодаря на строителите. Тези тръби могат да превозват огромни количества газ. Перфектна работа на всички. Денонощна работа, трудна работа. Да им пожелая успех, бързо да пренасят техниката. От другата страна на България правят същото.

Докато другите говорят ние строим и даваме възможност да се превърнем в основен разпределителен център. Балканите са обединяващо име, с името "Балкански поток" се обединяваме.

Другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. България ще бъде с 2 газови магистрали. България ще може да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат също да си доставят газ. Тук са посланици, гости от Русия, Саудитска Арабия.

Това е и една политическа магистрала. Там където има големи интереси няма война. Затова още по-усилено строим. България ще си взима транзитните такси. Когато ясно сме си казали приоритетите на всички им е ясно, че се случва това, което виждате в момента. С всички сили се строят следващите километри".

 ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!