Геополитическият анализатор проф. Боян Чуков сподели доста интересни данни за ситуацията на жилищния пазар в Украйна. Освен това той доста обстойно описа какво се случва с цената на недвижимото имущество в украинската столица Киев.

Това проф. Чуков направи чрез пост в личния си фейсбук профил.

Ето какво написа той (публикуваме думите му без редакторска намеса):

„В Киев и много други региони на Украйна се наблюдава срив на цените на недвижимото имущество. 

Според експерта Ирина Луханина, в предградията на столицата цените са се сринали с 50%. В Киев не е проблем да се получи отстъпка 30% от цената на жилище. Очаква се тенденцията да се запази. 

Прогнозата, че "апартаментите в Киев ще се продават по 10 хил. долара" е вече на път да се реализира. Няма обявления за ново жилищно строителство. 

Наемите за офиси в Киев са паднали 2-3 пъти. Луксозни офиси преди по 20 дол. за кв. м. , реално днес могат да се наемат за 7 долара. Наемите на жилищата в Киев са паднали с 60-70%. 

Ситуацията е друга в Западна и Централна Украйна. Цените в Лвов са нивото на киевските. В Харков наемът за едностаен апартамент до спирка на метро е 3000 гривни /154,5 лв/.   

Строеж на нови жилища има само във Виница, Лвов и Ивано-Франковск. Търсенето и строежът на жилища се приближиха плътно до западните граници на Украйна“.

Постът му веднага започна масово да се споделя, да събира лайкове и коментари. Ето част от тях:

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук